Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

Les Jornades Gastronòmiques fan un reconeixement al projecte de recuperació rural del GEN-GOB a Can Toni d'en Jaume Negre

tornar Imprimir

230516 Can Toni d'en Jaume Negre

Al voltant d'una seixantena de persones han pogut visitar aquest dissabte Can Toni d'en Jaume Negre, la finca que el GEN-GOB té en custòdia per 25 anys (2011-2036) en arribar a un acord amb els seus propietaris. La visita guiada, que està inclosa dins les Jornades Gastronòmiques, organitzades pel Consell d'Eivissa, la Fundació de Promoció Turística i la PIMEEF Restauració, ha permès conèixer de prop els treballs per a la recuperació dels usos tradicionals de la finca, la qual feia dècades que estava abandonada, així com alguns dels seus elements etnogràfics relacionats amb la vida diària i el treball de la gent del camp.

Les línies de treball que s'estan portant a terme a Can Toni d'en Jaume Negre estan estructurades sobre tres pilars: el foment de la biodiversitat; l'agricultura ecològica i les bones pràctiques ambientals, amb prioritat a la feina amb les races autòctones i les varietats locals; l'educació ambiental i la formació professional.

El director insular de Turisme, Vicent Torres Ferrer, ha manifestat "el reconeixement del Consell d'Eivissa al treball que porta a terme el GEN-GOB en aquesta finca", en un projecte de recuperació de varietats vegetals, races autòctones i elements patrimonials que "és digne d'admiració".

El coordinador dels treballs de recuperació a Can Toni, Marià Marí, ha destacat que «els visitants també han pogut conèixer iniciatives de vital importància pel que fa a la gestió de l'aigua, com són la construcció de dos aljubs, element que s'ha fet servir tradicionalment per recollir aigua de pluja i emmagatzemar-la, sobretot en una època en què l'aigua és un bé tan preuat com escàs».

El casament, les parets de pedra seca, el banc amb les 20 varietats de figuera eivissenca i la gallina eivissenca, entre d'altres, han set alguns dels elements tractats durant la visita.

A banda de gaudir d'un entorn únic, atès que la finca se situa en una zona de gran valor paisatgístic de Sant Llorenç de Balàfia, els visitants han pogut imaginar com era la vida al camp d'Eivissa a mitjan segle XX.

Paral·lelament, els més petits han conegut de prop el nucli zoològic i de reproducció de tortuga mediterrània (Testudo Hermanni Hermanni), una espècie, que segons ha afirmat Agnès Vidal, educadora ambiental del GEN a la finca, «es troba pràcticament extingida a Eivissa des de fa prop de 80 anys i està actualment inclosa al Catàleg d'Espècies amenaçades de les Illes Balears». També han pogut tastar sabors del camp, a través d'un joc en el qual, amb els ulls tapats, han de ser capaços de reconèixer mel, oli o pinyons.

La visita ha acabat amb una degustació de productes eivissencs, amb coques, cocarrois, olives, bunyols i flaons.

Declaracions del director de Turisme

Eivissa, 21 de maig de 2016

 

Compartir:

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa - Illes Balears (Espanya) Telèfon: 971 19 59 00 · oac@conselldeivissa.es