Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

Consell Insular i Confraries de Pescadors d'Eivissa presenten una nova etiqueta per identificar la llagosta i el peix fort d'Eivissa

tornar Imprimir

030419 Peix Fort

Consell Insular i Confraries de Pescadors d'Eivissa (Confraria d'Eivissa i Confraria Sant Antoni) han presentat avui una nova etiqueta per identificar la llagosta i el peix fort d'Eivissa. L'Illa d'Eivissa ha estat pionera a les Balears en l'etiquetatge individual de productes pesquers i aquesta iniciativa es va estendre a la resta de Balears l'any 2018. A causa de l'augment de productes pesquers etiquetats d'altres llocs d'Espanya, coincidència en colors i formes en l'etiquetatge, des del Consell d'Eivissa, d'acord amb les Confraries de pescadors d'Eivissa, s'ha decidit avançar en aquesta iniciativa. D'aquesta manera s'ha creat una etiqueta personalitzada, en forma i color, amb l'objecte que el consumidor tingui la total certesa que el producte que consumeix és producte local, producte de l'illa d'Eivissa. A la presentació hi han participat el conseller de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Gonzalo Juan, i Antoni Tur i Josep Castelló, presidents de les confraries d'Eivissa i Sant Antoni, respectivament.

L'etiqueta porta el logotip "Sabors d'Eivissa" associada a productes amb origen a l'illa d'Eivissa porta associat un número de referència. En la seua altra cara porta el logotip "Peix Nostrum", indicatiu del peix comercialitzat a través de les confraries de l'illa d'Eivissa. Tota aquesta informació permet una perfecta traçabilitat del producte i aviat el consumidor podrà accedir a tota la informació sobre el producte com a data de captura, embarcació pesquera, zona de captura, etc. a través de pàgina web desenvolupada a aquest efecte. Finalment, un cop el producte arriba restaurants, en el cas de la llagosta i alguns peixos, el consumidor pot sol·licitar l'etiqueta del producte consumit per endur-se-la, garantia de peix fresc de l'illa d'Eivissa.

La llagosta es va començar a etiquetar a l'illa d'Eivissa l'any 2015 a través d'una iniciativa de les Confraries de Pescadors d'Eivissa en col·laboració amb el Consell Insular d'Eivissa. Aquesta va ser la primera espècie d'alt valor comercial etiquetada a les Illes Balears. El fet de ser una iniciativa sorgida des del mateix sector i el seu bon funcionament va fer que aquesta iniciativa s'estengués el 2016 a Eivissa a espècies de peix d'alt valor comercial com el gall, vermella, cirviola, etc.

Per què etiquetar aquests productes?
La principal funció de l'etiquetatge és donar al consumidor la certesa que el producte que està consumint té origen a l'illa d'Eivissa. Així mateix se certifica que el producte està capturat per la flota pesquera local, amb els seus estàndards de pesca sostenible i respecte cap al medi marí. Una altra raó per a aquest etiquetatge és per l'entrada de productes pesquers amb origen fora de l'illa d'Eivissa que poden arribar a ser comercialitzats com a productes locals si no s'implantava una iniciativa d'aquest tipus. Així mateix el consumidor, en adquirir un producte pesquer etiquetat té la certesa que aquest producte ha passat per les Confraries d'Eivissa o Sant Antoni, certificant que s'ha comercialitzat correctament.

La llagosta té a Balears una normativa des de l'any 2001 segons la qual només es permet la seua pesca des de l'1 d'abril al 31 d'agost, se li estableix talla mínima i es prohibeix la captura de femelles ovades. Actualment tota llagosta amb el cap (cefalotòrax) que no superi els 9 cm ha de ser retornada a la mar. Totes aquestes regulacions han permès que la seua pesca sigui encara viable, ja que aquestes mesures contribueixen a la conservació de l'espècie. Així mateix, les particularitats de la flota pesquera de l'illa d'Eivissa, amb la seua rotació d'arts de pesca, fa que les captures de llagosta se centrin en els mesos centrals de l'estiu, dedicant-se la resta de l'any a altres espècies d'interès pesquer. Actualment a l'illa d'Eivissa el volum de captures és d'uns 4.500 kg per temporada segons les dades de 2018. Aquests volums de captura són encara molt inferiors al d'illes de similars dimensions com Menorca on se sobrepassen les 10 tones per temporada.

Eivissa, 3 d'abril de 2019

 

Compartir:

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa - Illes Balears (Espanya) Telèfon: 971 19 59 00 · oac@conselldeivissa.es