Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

Exposiciˇ "Eivissa en la hist˛ria de la rÓdio"

tornar Imprimir

060219 Eivissa historia de la radio

La hist˛ria de la rÓdio a Eivissa Ús el motiu de la doble exposiciˇ que ha organitzat el Consell d'Eivissa, en colĚlaboraciˇ amb l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, i que s'inauguren demÓ. Sa Nostra Sala, a la ciutat d'Eivissa, acull l'exposiciˇ "Eivissa en la hist˛ria en la rÓdio", del 7 de febrer al 15 de marš de 2019, mentre que el Centre de Cultura Can Jeroni acollirÓ la part dedicada a "Sant Josep en la hist˛ria de la rÓdio", del 7 de febrer al 10 de marš de 2019

La doble inauguraciˇ es farÓ el 7 de febrer a les 20 hores, amb una connexiˇ radiof˛nica Eivissa ┐ Sant Josep a cÓrrec del president del Consell Insular, Vicent Torres, i l'alcalde de Sant Josep, Josep MarÝ Ribas.

El conseller insular de Cultura, David Ribas i la regidora de Cultura de Sant Josep, Helena Benlloch, han presentat l'exposiciˇ, juntament amb el seu comissari, Antonio Vi˝arßs, i el dissenyador de la mostra, ┴lvaro GimÚnez.

La mostra tÚ forma de recorregut hist˛ric fins als nostres dies, i Ús una reivindicaciˇ de les figures "oblidades" que varen desenvolupar la tecnologia de la rÓdio. L'exposiciˇ neix a partir d'un fet hist˛ric molt destacat: a Sant Josep de sa Talaia, en desembre de 1902, tŔcnics a les ordres de Julio Cervera Baviera ultimaven els preparatius per efectuar una de les primeres transmissions radiotelegrÓfiques del mˇn: la connexiˇ, a travÚs de telegrafia sense fils, entre les estacions del puig Pelat i el cap de la Nau. Va ser un dels antecedents tŔcnics de la rÓdio, com els altres realitzats per Cervera entre Algesires i Ceuta (1900) i entre Tarifa i Ceuta (1902).

Com explica el comissari de l'exposiciˇ, aquesta ˙ltima comunicaciˇ la va assolir nomÚs un mes desprÚs que Marconi aconseguÝs emetre senyals elŔctrics entre dos punts a banda i banda de l'AtlÓntic i separats per uns 3.000 quil˛metres. La distÓncia entre les places espanyoles era de nomÚs 34 quil˛metres, per˛ Cervera ho havia fet amb un sistema propi i que, a mÚs, millorava el creat per Marconi.

Activitats organitzades al voltant de l'exposiciˇ:

Dia 13 de febrer, Dia Mundial de la RÓdio: Retransmissiˇ en directe del programa Hoy por Hoy para Ibiza y Formentera, de Radio Ibiza SER. De 12.20 a 14 hores.

Dia 21 de febrer, 20.00 h: "Julio Cervera Baviera, inventor de la rÓdio?", a cÓrrec de Miquel M. Mascarˇ i Pere VilÓs, investigadors.

Dia 14 de marš, 20.00 h: Taula redona "Present i futur de la rÓdio a Eivissa".

Organitza: Consell Insular

Durada: des del 07 de febrer fins el 15 de marš de 2019.

Lloc de celebració: Sa Nostra Sala i Centre Cultural Can Jeroni

 

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa - Illes Balears (Espanya) TelŔfon: 971 19 59 00 Ě oac@conselldeivissa.es