Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

Floració i collita del safrà: taller gastronòmic

tornar Imprimir

071119 Taller safrà

Collita de safrà de la finca de Can Palau - Separació de el safrà - El safrà a la cuina tradicional eivissenca

Dissabte 9 de novembre, de 11h a 13h.

Actualment el conreu a Eivissa és molt marginal i actualment hi ha un grup de jóvens agricultors, sobre tot a temps parcial, que han iniciat un projecte de conreu de safrà i alguns ja han començat a comercialitzar-lo. Per aquest motiu s'ha trobat convenient organitzar un taller orientat a professionals de la restauració i venda perquè coneguin el producte de primera mà. 

A més de collir el safrà i separar els brins de la flor, els participants podran conèixer el processat i els usos  a la cuina eivissenca per part d'una cuinera tradicional. 

El safrà és una de les espècies d'ús culinari més antiga en el Mediterrani, encara que d'origen del Sud-oest asiàtic. A Eivissa és la única de les espècies que es conreava a l'illa, mentre que altres com el clau o la canyella eren importades. A cada casa pagesa solia haver-hi un petit tancó cuidat per la dona de la casa plantat d'aquest tubercle. 

El safrà és un conreu adaptat al secà i que necessita poca dedicació a excepció de la collita i separació dels estigmes de la flor, i pot ser una oportunitat per conservar explotacions de secà, que són les més abandonades, i obtenir un producte de qualitat amb valor afegit. 

El safrà, és una espècia derivada d'assecar els estigmes de l'espècie (Crocus sativus), s'ha mantingut entre les substàncies més cares (per unitat de pes) a través de la història. En llengua catalana el safrà a través del seu nom llatí crocus ha donat lloc a la paraula per designar el color groc. Amb el seu gust amarg, fragància de fenc, i notes metàl·liques, el safrà ha estat utilitzat com a condiment, potenciant el sabor dels plats, perfum, colorant i medicina. A Eivissa és un condiment imprescindible en la salsa de Nadal, en el sofrit pagès i en els arrossos.

Es requereix inscripció prèvia, al tel 971 80 68 64 o al correu bookings@casamaca.com

Organitza: Consell Insular d'Eivissa. Dept. Turisme, Medi Rural i Marí i Cooperació Municipal. Col·labora Casa Maca, productors de safrà d'Eivissa

Durada: des del 09 de novembre fins el 09 de novembre de 2019.
Horari: de 11:00 a 13:00.

Lloc de celebració: Casa Maca, Can Palau de Dalt Eivissa

 

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa - Illes Balears (Espanya) Telèfon: 971 19 59 00 · oac@conselldeivissa.es