Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

Normalització Lingüística

tornar Imprimir

FotoNormalización2

On som i com contactar-hi?
av. d'Espanya, 49, 2a planta, 07800 Eivissa
tel. 971 19 54 55 / 971 19 54 56 
sal.cultura@conselldeivissa.es
Ens hi podeu enviar els vostres textos per corregir i, si voleu, us els tornarem pel mateix mitjà, la qual cosa agilitarà molt la gestió.

Què us ofereix el Servei de Normalització Lingüística?

 1. La correcció dels vostres textos, tant a particulars com a empreses de publicitat, impremtes, comerços, restaurants, retolistes...
 2. L'aclariment de dubtes lingüístics.
 3. Informació sobre drets lingüístics dels habitants de les Pitiüses.
 4. Informació sobre els tràmits que s'han de fer per posar-se el nom propi en català, correcció de llinatges...

Actuacions del Servei de Normalització Lingüística

 1. Pel que fa a la tasca de normalització lingüística pròpiament dita, aquest Servei porta a terme una sèrie d'actuacions diverses per al foment de la llengua catalana entre la població d'Eivissa des de diferents àmbits:
  • Per tal de possibilitar l'aprenentatge de la llengua catalana, tant a castellanoparlants com a estrangers, com també a persones nascudes a l'illa d'Eivissa però que durant el seu període d'escolarització no estudiaren, per raons d'edat, la nostra llengua, s'informa sobre els diferents cursos als municipis illencs. Amb el Govern Balear hi ha un conveni per mantenir la xarxa formada per un centre (ciutat d'Eivissa) i punts d'autoaprenentatge de català de l'illa d'Eivissa.
  • Pel que fa a afavorir la presència del català als carrers de l'illa d'Eivissa, es convoquen les Ajudes per al foment de l'ús de la llengua catalana en els àmbits del comerç, la restauració, la indústria i els serveis, a través de les quals totes les empreses poden sol·licitar una subvenció per fer ús de la nostra llengua en retolació exterior i interior, targetes, bosses comercials, etiquetes, factures, pàgines web... Des de l'any en què s'inicià aquesta convocatòria, el nombre d'empreses que sol·liciten aquests ajuts ha anat en augment, cosa que mostra que es tracta d'una actuació ja consolidada.
  • Els certàmens literaris, tant per a alumnes de secundària i batxillerat com per a escriptors adults, són una altra eina de normalització lingüística de primer ordre.
   Així, cada any es convoquen:
   • els Premis de Narrativa i Poesia Sant Jordi, nascuts en una iniciativa conjunta dels Seminaris de Llengua i Literatura Catalana i el Departament de Cultura del Consell (convocat per primera vegada l'any 1993).
   • El Premi de relats curts Joan Castelló, que serveix d'homenatge al rondallista i folklorista eivissenc, s'instaurà l'any 2001. Està dotat amb 2.500 euros i la publicació del llibre en la col·lecció del mateix nom. És remarcable que un llibre d'aquesta col·lecció, i per tant guanyador d'aquest premi com Les formigues d'or, obra de la filòloga i professora Fani Tur, ha estat llibre de lectura obligatòria en alguns instituts. Les persones i les obres guanyadores en les diverses edicions d'aquest Premi són les que es detallen a continuació:

    Obres i persones guanyadores del Premi de relats curts Joan Castelló
    2001 Ombres i miralls de Iolanda Bonet i Marí
    2002 Les formigues d'or de Fani Tur Riera
    2003 Ànima nova de Marià Mayans
    2004 Camins en el temps de Joan Rebagliato Nadal
    2005 Recull de pensa II de Joan Manuel Matoses
    2006 Eternament provisional d'Emma Segura Oms / Essers absurds de Joan Amorós i Salines (ex aequo)
    2007 El poder de la imaginació de Albert Prats
    2008 Blanc, blau i negre i altres narracions de Antoni Tur Ferrer
    2009 Allà on em duguin les onades de Ivone Puig Artigas
    2010 Fora peu de Neus Costa Mayans
    2011 Invocar les remors esvaïdes de Manel Santana Morro
    2012 No es va convocar el premi
    2013 No es va convocar el premi
    2014 Vuit Vents de Carles Torres Torres
    2015 El domini dels diumenges de Carles Torres Torres
    2016 Sis escales de Joan Cardona
 2. Pel que fa al servei de consultes gratuïtes per a particulars, és un dels serveis més utilitzats, tant dins del Departament d'Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut, com per altres institucions, entitats bancàries i l'empresa privada. S'ha de destacar en aquest apartat que cada vegada són més les consultes rebudes a través del correu electrònic respecte de les efectuades per telèfon, les enviades per fax o fetes personalment a les dependències del Consell. Els darrers anys, només tenint en compte les consultes externes a la Corporació, se'n rep una mitjana d'unes cent anuals.
 3. A més, hi ha el Centre de Català d'Eivissa, al carrer de Bes, 9, 3a planta (edifici de l'Escola de Turisme i de la Uned), on us informaran sobre cursos de català per a persones adultes de l'illa d'Eivissa i també sobre els exàmens oficials de llengua catalana, reciclatge del professorat, equivalències i convalidacions, etc., és a dir, tot allò en què té competència el Govern de les Illes Balears en l'àmbit lingüístic. (tel. 971 39 80 26, correu electrònic cceivissa@iebalearics.org).

Altres serveis lingüístics a les Pitiüses


 

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa - Illes Balears (Espanya) Telèfon: 971 19 59 00 · oac@conselldeivissa.es