Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

El Ministeri de Turisme premia el projecte 'Eivissa, illa intel·ligent i sostenible' del Consell d'Eivissa d'un total de 6 milions d'euros

tornar Imprimir

140918 Eivissa Smart

El projecte 'Ibiza Turismo Inteligente y Sostenible' presentat pel Consell Insular d'Eivissa ha estat un dels guanyadors de la Convocatòria de Destins Turístics Intel·ligents de RED.es, del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. Aquest projecte té un pressupost de 5.990.601,54 euros, dels quals RED.es aporta 3.594.360,92 euros i el Consell d'Eivissa la part restant.

Aquesta iniciativa ha estat impulsada pel departament de Transparència, Participació, Bon Govern, TIC, treball, Formació i Habitatge del Consell d'Eivissa, amb la col·laboració de la resta d'àrees del Consell.

Durant la roda de premsa de presentació, el president del Consell d'Eivissa, Vicent Torres, ha explicat que gràcies a aquest projecte "Eivissa farà un salt sense precedents com a territori intel·ligent i se situarà a l'avantguarda de tot Espanya quant a l'ús de tecnologies d'informació i comunicació en favor de la sostenibilitat del territori i una millor gestió del turisme". Segons el president, les inversions previstes "tendran un impacte molt positiu i directe damunt l'illa, en benefici del territori, de la indústria turística sostenible i del conjunt de la ciutadania".

Per la seua part, la vicepresidenta primera i consellera de Transparència, Participació, Bon Govern, TIC, Treball, Formació i Habitatge, Viviana de Sans, impulsora del projecte, ha agraït la feina desenvolupada pels tècnics del departament i ha mostrat la satisfacció de que, tot i la duresa del tribunal, el projecte presentat pel Consell d'Eivissa hagi obtingut el reconeixement final, que es tradueix en el compromís de RED.es de convertir-ho en realitat: "Al departament de TICs (Tecnologies de la Informació i Comunicació) tenim clar que la tecnologia s'ha de posar al servei de les persones i que la seua aplicació en el dia a dia millori la qualitat la vida de la ciutadania". Per a De Sans, l'objectiu final del projecte presentat és aconseguir una "illa intel·ligent, connectada, bonica, amable i confortable, en definitiva, una illa 'smart'".

Les línies d'actuació del projecte

Les accions que contempla 'Ibiza, la isla Smart' es poden dividir en sis àrees:

a) creació d'un centre de control que s'ubicarà a Sa Coma, que centralitzarà la informació i ubicarà tota la infraestructura smart així com el centre de coordinació d'emergències.

"Això suposa deixar dotada a tota la illa d'una infraestructura en gestió de dades i un centre de control que permetrà a totes les institucions disposar d'una visió global de la situació de l'illa en diferents àmbits i, alhora, tenir dades per afrontar amb èxit situacions d'emergència" ha explicat De Sans.

b) millores en la mobilitat i el transport: per una banda, es sensoritzarà la flota d'autobusos amb un sistema de posicionament GPS que permetrà consultar la seva ubicació en temps real, ja sigui a través del telèfon mòbil o en algunes marquesines de les parades, el que permetrà conèixer el temps d'espera fins l'arribada del proper bus; a més, els tres aparcaments dissuasoris de Vila així com els de Cala Salada i Benirràs disposaran de sistemes de control d'ocupació que podrà consultar a través de la mateixa aplicació.

c) monitorització de la qualitat de l'aigua del mar: es sensoritzaran les aigües marines de les platges de Talamanca, ses Salines, d'en Bossa, Santa Eulària i Benirràs mitjançant unes boies intel·ligents que permetran controlar la qualitat, la temperatura i la salinitat de l'aigua -entre altres dades- i advertir de la presència de possibles vessaments il·legals o ruptures d'emisaris.

d) detecció precoç d'incendis forestals: es preveu la instal·lació de tres càmeres optròniques de vigilància a les torres de comunicació de Sa Talaia de Sant Josep, Sant Llorenç i Sant Joan, que detecten qualsevol tipus conat d'incendi en temps real i sense zones d'ombra. Aquestes imatges seran enviades simultàniament al 112 i a l'IBANAT. Es crearà un centre de coordinació antiincendis a Sa Coma.

e) creació d'una app turística que a més d'incloure la informació ja esmentada -qualitat de l'aigua, ocupació dels pàrquings dissuasoris, temps d'espera d'autobusos- inclou també informació com el nivell d'ocupació de les platges o el geoposicionament de punts turístics singulars: cales, edificis singulars, elements patrimonials i històrics, edificis BIC, i altra informació que apropi la riquesa patrimonial de l'illa al visitant.

f) implementació d'un sistema de geoposicionament de les cases de camp i l'habitatge dispers per facilitar la ubicació d'aquests indrets als serveis d'emergència 112 i bombers, que acostumen a tenir moltes dificultats per localitzar aquestes cases. En aquest cas, es dotarà a cada casa d'una placa amb un codi identificatiu que, a través del telèfon móbil i de l'app, permetrà enviar la seua ubicació precisa als serveis d'emergències.

"La implementació d'aquest projecte suposarà fer un salt de gegant a la nostra illa" ha explicat Viviana de Sans, qui ha assegurat que Eivissa podrà iniciar el camí per ser "un territori smart, que fa una gestió intel·ligent dels seus recursos, amb una ciutadania i uns turistes connectats, i que aprofita la ferramenta que ens ofereixen les noves tecnologies per una millor gestió del transport públic, de l'ús de les platges i de la protecció dels seus boscos".

En els pròxims tres mesos es signarà un conveni de col·laboració entre el Consell d'Eivissa i RED.es, que serà l'encarregada de licitar i adjudicar el contracte en el termini d'un any. Posteriorment, el projecte s'implementarà durant un termini de dos anys.

IMATGES RODA DE PREMSA

 

Compartir:

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa - Illes Balears (Espanya) Telèfon: 971 19 59 00 · oac@conselldeivissa.es