Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

El Consell Insular d'Eivissa incorpora les varietats tradicionals de vinya local en un projecte de recuperaciˇ sanitÓria i valoraciˇ enol˛gica

tornar Imprimir

111018 Vid

El departament de Medi Ambient i Medi Rural i MarÝ del Consell d'Eivissa s'ha incorporat a un projecte finanšat pel Govern Balear i el FOGAIBA (Fons de Garantia AgrÓria i Pesquera de les Illes Balears ) per impulsar la recuperaciˇ sanitÓria i la valoraciˇ enol˛gica de varietats tradicionals de vinya local.

L'objectiu d'aquest projecte Ús la caracteritzaciˇ molecular de varietats minoritÓries, l'estudi del seu estat sanitari, caracteritzar el comportament agron˛mic de les esmentades varietats i el seu potencial enol˛gic. L'estudi estarÓ liderat per la doctora Josefina Bota i es durÓ a terme a l'INAGEA (Instituto de Investigaciones Agroambientales y de EconomÝa del Agua).

Aquest projecte suposa una continu´tat de la feina realitzada a la finca experimental de Can Marines els anys 2013 i 2014 on, fruit de la prospecciˇ realitzada pel Grup d'Acciˇ Local per al Desenvolupament Rural d'Eivissa i Formentera, es va crear una colĚlecciˇ de varietats locals de vinya d'Eivissa i Formentera.

Per establir la identitat genŔtica real de les varietats, l'any 2016, per part del Consell Insular d'Eivissa es varen remetre a l'Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino depenent del CSIC a Logro˝o, un total de 24 mostres obtingudes a la colĚlecciˇ de la finca experimental aixÝ com noves accessions detectades pel tŔcnic del Consell Insular d'Eivissa. Els resultats de la caracteritzaciˇ molecular va mostrar l'existŔncia de 8 accessions genŔticament no identificades prŔviament, i una mÚs no registrada per˛ coincident amb una varietat minoritÓria de Menorca. Per tant s'han localitzat a Eivissa un conjunt de varietats ˙niques, entre elles diverses varietats antigues de fer vi, que constitueixen un llegat patrimonial que Ús necessari conservar i avaluar la viabilitat de la seua recuperaciˇ.

El conreu de la vinya Ús molt antic a l'illa d'Eivissa, introdu´t ja pels fenicis, i actualment la Indicaciˇ GeogrÓfica Protegida Eivissa/Ibiza permet les varietats negres monestrell, ull de llebre, merlot, cabernet sauvignon i sirÓ i les varietats blanques macabeu, chardonnay, moscatell d'Alexandria, moscatell de gra menut, parellada i malvasia. De totes elles, les tradicionalment emprades eren les varietats monestrell i malvasia, coneguda a Eivissa com a Grec en record al seu origen.

 

Compartir:

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa - Illes Balears (Espanya) TelŔfon: 971 19 59 00 Ě oac@conselldeivissa.es