Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

DISCURS DEL PRESIDENT VICENT TORRES, AMB MOTIU DEL DIA DE LA CONSTITUCIÓ, 6 DE DESEMBRE DE 2018

tornar Imprimir

061218 Constitucio

Senyor director insular de l'Administració de l'Estat, senyor alcalde de Santa Eulària des Riu, senyors alcaldes, consellers, diputats, autoritats, senyores i senyors.
Benvinguts i gràcies per acompanyar-nos en l'acte institucional de celebració a Eivissa del 40 aniversari de la Constitució.
Un dia de celebració a tot el país i, enguany, encara amb més
satisfacció. La Constitució arriba avui a la plena maduresa.
Hem viscut 40 anys de democràcia, justícia, llibertat i de grans avenços en igualtat i en la millora de les condicions de vida del conjunt de la societat espanyola.
És l'etapa de progrés i prosperitat més important que ha viscut aquest país.
Un camí que sense la Constitució no es podria entendre, un camí que ja no hem d'abandonar.
Avui hem de dir, amb més força que mai, que ens sentim orgullosos i orgulloses de la nostra Constitució, orgullosos i orgulloses de totes aquelles persones que varen
protagonitzar la transició espanyola.
Orgullosos i orgulloses dels pares de la Constitució, com es coneix els set ponents: Gabriel Cisneros, Manuel Fraga, Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, Gregorio Peces-Barba, José Pedro Pérez-Llorca, Miquel Roca i Jordi Solé Tura.
I orgullosos i orgulloses d'aquella generació d'espanyols i d'espanyoles que el 6 de desembre de 1978 varen acudir en massa a votar Sí a la Constitució de la nova Espanya democràtica.
A Eivissa, aquells dies es varen viure amb la mateixa emoció i intensitat que a la resta del país.
Segurament amb moltes pors encara, però, sobretot, amb moltes esperances.
Voldria que aquest acte d'avui fos de record i de reconeixement a totes les persones que varen participar activament en el procés de la transició, com el primer president del Consell d'Eivissa, Cosme Vidal, i els primers alcaldes democràtics: Joan Prats, a la ciutat d'Eivissa; Vicent Guasch, a Santa Eulària des Riu; Josep Tur a Sant Josep de sa Talaia, Vicent Marí Prats, a Sant Antoni de Portmany; i Jaume Tur, a Sant Joan de Labritja.
A les actuals i a les futures generacions d'eivissencs i d'eivissenques ens pertoca donar continuïtat a aquest llegat, per seguir caminant per la senda de democràcia, drets i llibertats que va quedar dibuixada el 6 de desembre de 1978.
Durant els últims anys, hem parlat molt de la vigència de la Carta Magna i de possibles reformes.
Com saben, actualment hi ha en tramitació la que serà tercera reforma en 40 anys, aquesta vegada per eliminar els aforaments als membres del Govern i diputats.
La Constitució s'ha de reformar per ajustar-la a la realitat de la societat espanyola del moment.
Perquè les societats avancen, i els textos legals i, en primer lloc, la Carta Magna, hi han de donar resposta.
Des d'aquí, des d'Eivissa i Balears, hem de seguir treballant per quan arribi el moment de plantejar les nostres propostes.
Perquè crec que podem seguir avançant en qüestions com el
reconeixement i la compensació dels costos de la insularitat; el reforç dels drets socials; l'aprofundiment en l'estructura d'Estat
descentralitzada; i la defensa i la promoció de la diversitat cultural de tots els pobles d'Espanya.
La Constitució és un instrument al servei del conjunt de la societat. I així ho ha de seguir sent.
La Constitució és la garantia que ni res ni ningú imposarà decisions per damunt de la Llei, com la de separar territoris.
Correspon a l'Estat i a l'administració de la Justícia vetlar pel compliment de la Constitució.
Així ho han fet, i així ho seguiran fent. No en tengueu cap dubte.
Però ens correspon a tots nosaltres estar vigilants i no alimentar extremismes que proposen esborrar els seus principis fonamentals, com són la igualtat entre totes les persones i la no discriminació per raons d'origen, de gènere o d'identitat sexual, o que proposen acabar amb l'estat de les autonomies i la institució d'autogovern de la nostra illa, com
és el Consell Insular.
Donar ales a aquells que no creuen en els principis fonamentals de la Constitució, pot tenir conseqüències molt imprevisibles i molt perilloses.
No sabem què ens donarà el futur.
Però després del que hem viscut els darrers 40 anys, podem afirmar que la Constitució és la millor garantia que aquest futur seguirà sent de progrés, llibertat, justícia i igualtat per al conjunt de la nostra societat.
Defensem-la amb orgull, amb força i amb convicció.
Moltes gràcies, i molts anys i bons a tothom.
Vicent Torres Guasch, president del Consell d'Eivissa
Santa Eulària des Riu, 6 de desembre de 2018

 

Compartir:

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa - Illes Balears (Espanya) Telèfon: 971 19 59 00 · oac@conselldeivissa.es