Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

Els cossos d'emergències de les Illes Balears i la UME es preparen per a la temporada d'incendis

tornar Imprimir

060619 temporada d'incendis

La coordinació i cohesió de tots els organismes que participen en una emergència és de vital importància. Per aquest motiu, els caps dels cossos d'emergències de les Illes Balears i la Unitat Militar d'Emergències (UME) han realitzat avui matí a Eivissa un simulacre d'un incendi forestal de nivell 2, és a dir, amb afecció a habitatges o persones de manera greu.

Els objectius concrets d'aquest exercici, on han participat una cinquantena d'efectius, han estat posar en pràctica els procediments d'activació i desactivació dels distints organismes i serveis; millorar la coordinació entre les dues direccions generals del GOIB responsables de la direcció de l'emergència segons el nivell de gravetat de l'incendi; practicar el plantejament i presa de decisions dels distints llocs de comandament davant situacions com l'evacuació d'un gran nombre de persones afectades, atenció a afectats, rescat i trasllat de víctimes, etc., així com augmentar la cohesió i la resiliència dels diferents organismes participants.

L'exercici, que ha començat avui a les 9 del matí a les instal·lacions de "Sa Coma", ha comptat amb efectius de totes les administracions públiques. Per part de la CAIB han participat: la Direcció General d'Emergències i Interior, la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, l'IBANAT, el Cos de Bombers d'Eivissa, Creu Roja, SAMU 061, policies locals i voluntaris de Protecció Civil de l'illa d'Eivissa, Agents de Medi Ambient, així com a observadors de bombers de Formentera. Per part de l'Estat han participat efectius de la UME, el Cos Nacional de Policia, Salvament Marítim, AEMET, Comandància General de Balears (COMGEBAL), Guàrdia Civil, TRAGSA i Protecció Civil de l'Estat. També han participat efectius de Red Eléctrica Española, Endesa, l'Ajuntament de Santa Eulàlia i del Consell d'Eivissa.

Cal recordar que la classificació dels incendis forestals i de les emergències que se'n deriven s'estableix en funció de les condicions topogràfiques de la zona on es localitza l'incendi, l'extensió i característiques de les masses forestals amenaçades, les condicions del medi físic i les infraestructures (tallafocs, xarxa viària, reserves i punts d'aigua, etc), les condicions meteorològiques imperants així com també els possibles perills per a les persones. Tenint en compte aquesta valoració, s'estableix el nivell de gravetat de l'incendi. Són aquests:

Nivell 0: incendis forestals que poden ser controlats amb els mitjans prevists a l'INFOBAL i que no suposen perill ni per a les persones, ni per a béns diferents dels de naturalesa forestal. La direcció del Pla INFOBAL recau sobre la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat.
Nivell 1: incendis forestals que també poden ser controlats amb els mitjans d'extinció prevists a l'INFOBAL però en els què és necessari aplicar mesures per a la protecció de persones i béns. La direcció de Pla també és de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat.
Nivell 2: incendis forestals que amenacen de manera greu i col·lectiva persones i béns. La direcció de l'INFOBAL passa a ser de la Direcció General d'Emergències i Interior.
Nivell 3: incendis forestals que, una vegada considerat que està en joc l'interès nacional, el Ministeri de l'Interior declara que tenen abast nacional.

 

Compartir:

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa - Illes Balears (Espanya) Telèfon: 971 19 59 00 · oac@conselldeivissa.es