Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

Can Planetes acull el primer dels tallers de tardor del programa de jornades gastronòmiques 'Eivissa Sabor' de 2019

tornar Imprimir

041119 Sabors

El Centre d'Interpretació del Riu de Santa Eulària de Can Planetes ha acollit avui el III Taller de Cuina Tradicional, en el marc de les jornades gastronòmiques Eivissa Sabor que organitzen el Consell d'Eivissa i PIMEEF i en què participen 51 restaurants de l'illa, fins al 5 de desembre. En aquest taller, grans cuineres Eivissenques han compartit amb els assistents els secrets culinaris de tres receptes amb història: La salsa de Nadal, el 'bescuit' i el torró pagès.

"Arriba Nadal i què millor que veure com es fa la salsa, el bescuit o el torró aquí a Can Planetes, als peus del Puig de Missa i al costat del riu de Santa Eulària, recuperant les nostres tradicions. Receptes tan representatives de la nostra història i la nostra cultura no poden es perdre. Animo a tots a que, ara que ve Nadal, s'animin a celebrar dates tan especials compartint les nostres receptes i els nostres costums", ha assenyalat el president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Santa Eulària des Riu, Carmen Ferrer, ha destacat que "és molt important mantenir les receptes tradicionals de la nostra gastronomia i més en un entorn tan representatiu per a la història de l'illa, com Can Planetes". Precisament abans de començar el taller, Toni Tur Riera 'Sendic' ha explicat als assistents la importància de l'únic riu de les Balears i del molí d'època islàmica, així com la seva transcendència per a l'economia de l'illa.

A continuació, Catalina Riera de Ca n'Alfredo s'ha posat mans a l'obra per elaborar la salsa de Nadal: "Quan hi havia un difunt en una casa, no es feia salsa perquè es considerava unes postres de luxe. La salsa sempre ha estat un dinar de festa. Els ingredients essencials són l'ametlla, que la pasto amb ous, i el brou de pollastre i de xai. Amb el brou ben calentet el desfaig i ho vaig passant amb un colador dins d'una olla i després ja a remoure i se la va afegint sucre, safrà, sal i pebre. Així es va acabant amb paciència".

Maria Marí de Can Serra i Antònia Torres de Can Cova Camp han explicat la recepta del 'bescuit', les postres tradicional d'Eivissa que acompanya la salsa de Nadal i que cada any elaboren a Sant Mateu, amb una massa molt delicada, perquè quedi amb una textura suau i esponjosa. Antigament es enfornava en el mateix forn del pa, un cop aquest ja s'havia cuit.

Finalment, Maria Ramis, de Can Rampuixet, ha comptat l'elaboració del torró pagès, una recepta que ella va aprendre de la seva padrina, Maria Ramis, i que ella al seu torn va heretar de la seva padrina: "Quan era petita sempre ajudava a la meva padrina a preparar el torró i, des que em vaig casar, ho faig exactament igual que ella m'ho va ensenyar. És una recepta que com a mínim té 150 anys".

Al costat de Maria de Can Rampuixet, estava Maria Ribas, de Can Corda, que també va aprendre a elaborar-lo i totes dues han transmès la recepta a altres dones de Sant Josep: "Algunes li afegeixen fruita gebrada, altres, codony ... cadascuna el prepara com més li agrada, però seguint la recepta de la tia àvia de Can Rampuixet. És una recepta antiga i deliciosa i per sort no s'ha perdut", explicava Maria Ribas.

El taller ha registrat aforament complet. Tots els assistents han seguit amb gran interès i prenent notes cada elaboració, encara que amb alguna dificultat per traduir a quantitats precises als "pesics", "miquetes" o "poquets" en alguns passos. El taller ha finalitzat amb un gran aplaudiment per les cuineres, que no només han compartit els secrets que atresoren sobre receptes amb història, sinó també el seu bon humor i la seva saviesa, amb anècdotes molt valuoses sobre la cuina, les propietats curatives de les herbes del camp o sobre els antics costums de l'illa.

El proper esdeveniment que se celebra en el marc de les jornades gastronòmiques és la III ruta d'oleoturisme d'Eivissa, en col·laboració amb l'Agrupació de l'Olivar d'Eivissa. Serà el dissabte 9 de novembre i permetrà tastar els olis amb Indicació Geogràfica Protegida i assistir a la XIV Festa de s'Oli en és Trull de Can Pep de Sa Plana.

La següent visita tindrà com a protagonista la finca de Can Joan Fornet. Serà el diumenge 17 de novembre i permetrà conèixer el procés de recol·lecció del safrà, l'or vermell d'Eivissa.

 

Compartir:

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa - Illes Balears (Espanya) Telèfon: 971 19 59 00 · oac@conselldeivissa.es