Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

El Consell d'Eivissa presenta un programa amb les actuacions de Caramelles de Nadal

tornar Imprimir

201219 Carameles de Nadal

Com cada any el Departament de Patrimoni Històric del Consell Insular ha organitzat un programa d'actuacions de Caramelles de Nadal a les diverses parròquies de l'illa d'Eivissa, interpretat per diferents esquadres:

- Es Xacoters de sa Torre

- Sa Colla des Puig de Missa

- Colla de Santa Gertrudis de Fruitera

- Colla de l'Horta de Jesús

Es tracta d'un extens programa que inclou 16 actuacions diferents, repartits entre els quatre grups, i a les diferents parròquies.

El Departament de Patrimoni Històric té com objectiu la preservació i el foment d'aquest antic cant, que arranca d'època medieval, semblant al que es feia també per Catalunya, i que el Consell Insular d'Eivissa va declarar Bé d'Interès Cultural, amb la seua tipologia de Bé Immaterial, en data 28 de novembre de 2005 (BOIB núm. 23, de 16-02-06 i núm. 46 d'01-04-06; BOE núm. 45. de 22-02-06).

Les Caramelles de Nadal canten els goigs a la Mare de Déu i són juntament amb les Caramelles de Pasqua, la mostra més antiga del cançoner tradicional religiós a les Pitiüses. Es tracta d'un cant redoblat interpretat per una esquadra amb sonador (tambor i flaüta) i dos cantadors, un d'ells amb l'espasí i l'altre amb les castanyoles.

L'estrofa principal és segons Isidor Macabich:

Sant goig prencipal,

que és nat Fill de Déu!

Mare esperital!

Qui em vol oir?

Sant goig prencipal

que és nat Fill de Déu!

 

Compartir:

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa - Illes Balears (Espanya) Telèfon: 971 19 59 00 · oac@conselldeivissa.es