Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

El Consell d'Eivissa organitza unes jornades tècniques d'empelt i esporga d'ametller a Corona

tornar Imprimir

Façana Consell

El departament de Turisme, Medi Rural i Marí i Cooperació Municipal del Consell Insular d'Eivissa ha organitzat per aquest dimecres i dijous 29 i 30 de gener unes jornades tècniques d'empelt i esporga d'ametller jove com a continuació de les actuacions a les noves plantacions d'ametller de Corona, que inclourà una classe teòrica i una sessió pràctica a les plantacions jóvens d'ametller al Pla de Corona. Aquesta iniciativa forma part de l'ambiciós projecte que impulsa el Consell d'Eivissa, conjuntament amb pagesos propietaris i l'Associació de Vesins del Pla de Corona, per obtenir informació empírica de cara a orientar en un futur noves plantacions d'ametller i redinamitzar aquest conreu, que actualment es troba en un estat de greu retrocés.

El taller serà impartit pel tècnic de l'Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera (IRFAP) del Govern de les Illes Balears Bernat Cañellas. Després d'una curta sessió introductòria teòrica s'efectuarà la part pràctica a les noves plantacions d'ametller que s'han efectuat al Pla de Corona.

L'empelt d'ametller és per ara l'única forma de conservar les varietats tradicionals d'ametlla d'Eivissa, com la Pau o l'Espineta, aquesta exclusiva del pla de Corona, de les quals no hi ha plançons comercials i la reproducció s'ha de realitzar de la forma tradicional per empelts, coneixement que les noves generacions ja han perdut.

DIMECRES 29 DE GENER: EMPELT.

de 15:00 a 18:00 h

Empelt d'hivern de fruiters amb varietats tradicionals.

Lloc: Centre social de Santa Agnès de Corona. Vora l'Església.

DIJOUS 30 DE GENER: ESPORGA D'ARBRE JOVE

de 9:30 a 13:00 h 

Esporga de formació en arbre jove d'ametller.

Lloc de trobada: Centre social de Santa Agnès de Corona. Vora l'Església.

Actuacions promocionals i el projecte pilot: Festa de l'ametlla

Des del departament d'Agricultura es considera que la dinamització del conreu de l'ametller, especialment en un lloc emblemàtic com el Pla de Corona, necessita de la implicació de les associacions i propietaris del territori. Per aquest motiu, dins de les actuacions de difusió del coneixement del conreu de l'ametller, i aprofitant les festes de Corona, el Consell Insular d'Eivissa ha organitzar diverses actuacions en col·laboració amb l'Associació de Vesins de Corona, dels quals una d'elles és el taller d'aquest cap de setmana.

A més, el proper dia 2 de febrer es celebrarà la a 3ª Fira de l'Ametlla de Corona a l'envelat del poble, que acollirà a expositors vinculats a l'ametlla i la seua gastronomia. Aquest mateix dia es realitzarà una 'caminada respectuosa per Corona' a l'Avenc des Pouàs, dirigida per Jaime Espinosa que difondrà el coneixement dels valors ambientals de l'entorn i la importància de l'avenc com a jaciment paleontològic d'Eivissa, el nostre petit Atapuerca però sense mamífers, i que ens parla de l'Eivissa dels últims 30.000 anys.

Recordem que l'ametller és un dels conreus tradicionals d'Eivissa però que l'estat actual es correspon a arbres envellits al límit de la seua vida biològica, de molt poca producció i afectades per malalties fúngiques que aprofiten la feblesa de l'arbre. L'objectiu d'aquest projecte pilot és avaluar les pràctiques modernes de fructicultura i millorar la viabilitat comercial del conreu de l'ametller. En cas d'èxit, l'objectiu final és promoure la conservació i sostenibilitat de paisatges rurals vius a traves de l'activitat rural viable amb l'obtenció de productes tradicionals apreciats per la població i de gran valor afegit, tot donant prioritat a pràctiques agroecològiques.

 

Compartir:

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa - Illes Balears (Espanya) Telèfon: 971 19 59 00 · oac@conselldeivissa.es