Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

El Consell d'Eivissa col·labora en la recuperació de la tonyina vermella

tornar Imprimir

290420 Tonyina

La flota d'Eivissa aconsegueix tornar a pescar tonyina vermella després d'anys de restriccions i recuperar una espècie de gran valor

Després d'uns deu anys de restriccions en la pesca de la tonyina vermella asignades per la Comissió Internacional per la Conservació de la Tonyina Atlàntica (CICAA) durant l'any 2006 davant la gran pressió que es va produïr sobre els bancs d'aquesta espècie, enguany, com ja va passar durant el 2019, torna a estar autoritzada la pesca dirigida a la tonyina per algunes embarcacions d'arts menors i s'espera que sigui una bona temporada havent-se produït les primeres captures ja durant el mes d'abril.

El 24 d'abril es varen comercialitzar les primeres tonyines al comerç encara que per ara la demanda és reduïda en ser una espècie de nova comercialització per part de les confraries d'Eivissa. Per això, el departament de Medi Rural i Marí del Consell d'Eivissa col·labora en la promoció de la tonyina vermella amb un etiquetatge especial i campanyes promocionals a través de receptes que es poden elaborar amb aquest peix.

Les captures s'aniran ajustant a la demanda i per tant a mida que el consumidor incrementin la demanda s'augmentarà la presència en peixateries, comerços i mercats.

La temporada comença dia 6 d'abril i s'allarga fins finals d'any. Malgrat és possible la seva pesca cal destacar que cada tonyina està enregistrada i per poder fer-se la seva comercialització ha d'estar prèviament autoritzada la seva venda, generant-se una documentació identificativa de la tonyina que la ha d'acompanyar sempre durant la seva comercialització. L'etiquetatge individual que han incorporat les confraries d'Eivissa als exemplars de peixos de més mida també s'aplica a la tonyina de manera que es pot reconèixer fàcilment l'origen de la pesca.

La talla mínima de las captures es de 30 kg o 115 cm de longitud. Malgrat que la pesca tradicional de l'espècie antigament es feia amb arts de parada, actualment només poden ser capturades mitjançant línies de mà. Sent una de les reivindicacions del sector pesquer professional de l'illa d'Eivissa el poder tornar a utilitzar el ormejos tradicionals de la pesca de la tonyina per capturar-la. Així mateix els pescadors de les Confraries d'Eivissa reivindiquen més quota de captures per la tonyina vermella i major possibilitats per tota la flota.

Gastronomia, més enllà del sushi

La tonyina és un peix blau de gran valor econòmic que a Eivissa s'ha pescat des de temps antics per estar situada en la seua ruta de migració. Fenicis i romans ja preparaven les salses de peixos per a exportació. Actualment molt valorat per la cuina japonesa, essent el Japó el primer país consumidor d'aquest peix, ens queda el testimoni del consum de tonyina en la tradició culinària eivissenca en forma de tres receptes dedicades a la tonyina en el llibre Bon Profit: un guisat, un estofat i una tonyina a l'eivissenca. També indica que la tonyina era una de les especies que els pescadors assecaven per fer-ne peix sec. Curiosament, en ser un peix que no s'ha pescat des de fa molts d'anys, els cuiners tradicionals ja s'han oblidat de la tonyina com a ingredient i de les seues receptes, sent els restaurants japonesos els grans consumidors de tonyines pescades a les nostres costes per grans empreses pesqueres. Recuperant la seua pesca, cream un nou recurs econòmic per als pescadors locals i recuperem també part de la nostra cultura gastronòmica.

 

Compartir:

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa - Illes Balears (Espanya) Telèfon: 971 19 59 00 · oac@conselldeivissa.es