El president i conseller de Promoció Turística, Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, ha fet balanç del servei que s’ha contractat aquest any per primera vegada per realitzar control de tudons (Columbus palumbus) amb aus de falconeria.
Tal com ha explicat Marí, l’objectiu de la contractació d’aquest servei ha estat la reducció dels danys que ocasionen els tudons en les explotacions agràries d’Eivissa derivat de la seua situació com “plaga”. Així, els danys que provoquen els tudons en els cultius suposen que cada any el Servei de Caça rebi multitud de sol·licituds de pagesos demanant autoritzacions excepcionals per poder fer control d’aquests tudons fora de la seua època de caça.
El servei va començar l’1 de juliol i finalitza el 31 d’octubre, “i ha donat tan bons resultats que la nostra intenció és posar-ho en marxa novament l’any que ve” ha avançat Marí. L’empresa encarregada d’aquest servei és Nebli Centro de Halcones, de Burgos, amb una llarga experiència en el control de sobre poblacions d’aus amb falcons. El seu encarregat, Juan Antoni Sánchez, ha explicat que les actuacions realitzades han consistit en vols dels rapinyaires (6 falcons, o 3 àguiles Harris) sobre els cultius amb fi de capturar tudons i/o d’espantar i confirmar a les aus a descastar, que la zona està ocupada per una espècie la qual és un enemic potencial per a elles i així evitin la zona. Cada rapinyaire fa un vol per dia.
En total, més de 100 hectàrees a l’illa s’han beneficiat d’aquest servei. La tècnic del Servei de Caça, Eva Tur, ha explicat que amb aquesta actuació s’ha disposat d’una nova ferramenta per lluitar contra la plaga dels tudons al camp de l’illa, una situació que s’ha tornat molt preocupant per als pagesos ja que els tudons ja no migren a l’hivern. “Abans marxaven els mesos de fred però ara es troben a un lloc on tenen tot el que necessiten amb una molt bona climatologia, i fan tres cries a l’any, el que suposa una sobre població de tudons inassumible per al camp”. Els cultius en els quals s’ha incidit en el servei han estat els següents:
1. Horta (especialment lletuga, síndria, pebrera i col)
- Període: en aquests cultius s’han fet actuacions de control i dissuasió durant tot el període del servei.
- Nº d’hortes: 9, majoritàriament agricultors socis de l’associació de defensa vegetal (ADV) de Sant Antoni i Cooperativa Agrícola Agroeivissa.
- Extensió aproximada: 520.000 m2.
2. Vinya
- Període: en aquests cultius s’han fet actuacions de control i dissuasió durant el primer mes (juliol), fins la collita del raïm, en agost.
- Nº de vinyes: 10
- Extensió aproximada: 380.000 m2.
3. Olivera
- Període: en aquest cultiu s’han fet actuacions de control i dissuasió durant el mesos de setembre i octubre
- Nº de parcel·les d’oliveres: 9, majoritàriament agricultors socis de la ADV i sanitària de l’olivar d’Eivissa.
- Extensió aproximada: 130.000 m2.
4. Alvocat
-Una explotació de 45.000 m2 ha on s’han fet vols durant el més de juliol, quan el fruit era petit.