El Consell d’Eivissa aprovarà en ple aquest divendres elevar al Parlament la iniciativa legislativa per regular l’entrada de vehicles a l’illa

La Junta de Portaveus del Consell Insular d’Eivissa ha aprovat per majoria la convocatòria extraordinària i urgent d’un Ple aquest divendres a les 9 hores en què s’aprovarà elevar al Parlament de les Illes Balears la iniciativa legislativa que permetrà regular l’entrada de vehicles a l’illa d’Eivissa.

Aquesta passa es pren després d’haver finalitzat el procés participatiu per a la Proposta de llei de control de l’afluència de vehicles a l’illa d’Eivissa per a la sostenibilitat turística. Ho ha fet amb l’exposició des del 26 de febrer, i també a través de reunions amb la Direcció General de Trànsit (DGT), representants d’empreses de lloguer de vehicles a Eivissa, el Consell de Diàleg Social, integrat pels sindicats UGT i CCOO i per les patronals PIMEEF i CAEB, els ajuntaments i representants de l’associació d’Amics de les Caravanes a les Illes Balears.

A més, s’han incorporat al text diverses esmenes presentades pel Grup Mixt (Unidas Podemos), el Partit Socialista, així com el compromís de tenir presents els aclariments demanats per VOX.

Es dona així continuïtat al mandat de ple aprovat per majoria el passat 23 de febrer, que aprovà impulsar una iniciativa legislativa des de la pròpia institució, que va obrir una exposició pública i un procés que ha servit per enriquir el text amb modificacions i incorporacions que l’adapten a la realitat de la nostra illa, conformant una proposta seriosa i realista que haurà de ser sotmesa al debat del Parlament autonòmic.

Es tracta de la primera iniciativa legislativa elevada pel Consell Insular d’Eivissa al Parlament de les Illes Balears en els darrers anys, una proposta que va ser elaborada després d’un període d’anàlisi i avaluació de la problemàtica derivada de la congestió del territori insular per l’afluència de vehicles en els mesos centrals de la temporada turística, juliol i agost.

En aquest estudi es va constatar que l’entrada de vehicles a Eivissa entre 2021 i 2022 es va quadruplicar, passant de 51.000 en 2021 a 206.960 en 2022, el que implica una gran sobrecàrrega de la xarxa viària insular, especialment entre juliol i agost. Es tracta, per tant, d’una situació insostenible a la que és necessari donar resposta amb una norma que, com la proposada, compti amb un ampli consens. Una proposta legislativa elaborada en Eivissa i per a l’illa, que permetrà adoptar mesures de control i regulació en l’arribada indiscriminada de vehicles en els mesos de major pressió.

Aquesta norma per controlar l’entrada de vehicles a l’illa, anirà acompanyada d’una notable millora en el transport públic d’autobús que es preveu amb la nova contracta que permetrà comptar amb més freqüències més rutes i millor servei de transport regular de viatgers.