Notícies relacionades
L’inici de la campanya de la xíndria augmenta en un 55% les seues vendes

La xíndria és, després de la patata, el principal conreu d’horta a Eivissa.

El director insular de Medi Rural i Marí en funcions, Joan Marí, juntament amb productors de xíndria han presentat a Sant Miquel, la campanya d’aquesta fruita tan preuada a l’estiu per ser la més hidratant, ja que conté un 90% d’aigua. La xíndria és, després de la patata, el principal conreu d’horta a Eivissa gràcies a la forta demanda durant l’estiu i al seu renom i s’espera que aquest estiu la producció arribi  a les mil tones amb prop de 40 ha plantades pel sector professional d’Eivissa.

Marí ha explicat que enguany l’inici de la temporada s’ha caracteritzat per les dificultats en el quallat de la flor per les pluges tardanes que es varen succeir durant el mes de maig, que a més varen alentir l’avançament que havien experimentat les plantes durant un mes d’abril especialment càlid i sec. No obstant això, la campanya ha començat en les dates habituals “amb una qualitat excel·lent”, amb unes dades de vendes a darrers de juny d’un 55% més i d’un 40% més de facturació respecte de l’any passat. Si es va detectar una baixada del preu d’un 10% que ara s’ha compensat amb l’augment de les vendes “el que ens fa pensar que serà un bon any per als productors de xíndria eivissenca”, ha avançat Marí.

La presentació s’ha realitzat a la finca de Can Sastre, propietat de Toni Planells, al Pla Roig de Sant Miquel, una finca de regadiu i gran productora de xíndria amb 10 ha dedicades a aquest conreu d’un total de 15 ha que conrea, juntament amb ceba i meló. Té la sort de tenir de vesí a la finca ramadera d’Es Tap Nou que li cedeix els fems del ramat de vaques i així aconsegueix la matèria orgànica tant necessària per als conreus d’horta. L’any passat aquest mateix productor va exportar xíndria a Mercabarna per la demanda i va ser molt ben rebuda. Enguany segons es comporti el mercat illenc ja han rebut sol·licituds de compra, fet que confirma la bona qualitat del producte.

A Eivissa la xíndria té un renom merescut per la seua dolçor i textura cruixent. Això es deu a l’aposta dels productors d’Eivissa per la qualitat gustativa i per mantenir les varietats amb llavors a contracorrent de la tendència del mercat cap a xíndries sense llavors i de petita mida, ajustada a les necessitats de les famílies actuals. I és que precisament la presència de llavors facilita la textura cruixent de la xíndria i el maneig del conreu, amb la collita en el moment òptim de maduració, permet oferir un producte de gran dolçor. La seua temporada s’allarga fins a mitjans de setembre. Les varietats sembrades són varietats comercials de xíndria ratllada amb llavors que no són varietats tradicionals, encara que es cultiven des de fa molts d’anys. Per aquest motiu, el Consell d’Eivissa va promoure l’etiquetatge de la xíndria d’Eivissa sota el distintiu “Ibiza Sabors d’Eivissa” i facilitar així la identificació en el comerç de la xíndria produïda a l’illa.  

La xíndria és salut, pel seu alt contingut d’aigua, convertint-la en la fruita més hidratant, òptima per a l’estiu, a més de ser baixa en calories. També l’alt contingut en licopè, present a la tomata, li aporta el color vermell característic i és també un important antioxidant amb beneficis cardiovasculars i sobre la prevenció de múltiples càncers. La xíndria a Eivissa és també tradició, i que, a més d’acompanyar els menjars estiuencs, és l’ingredient imprescindible de la Berenada popular de Puig des Molins, el 8 d’agost.

 

És un conreu que prové originalment del Sahel a Àfrica i que els àrabs varen introduir al Mediterrani des de la regió Pakistanesa del Sind, motiu pel qual l’anomenaren “sindiyya”,  d’on derivà el nom català síndria o xíndria.