Què és el becut vermell de les palmeres?

Becut vermell de les palmeres (o Rhynchophorus ferrugineus Olivier)

És una plaga de quarantena que obliga als propietaris a la vigilància de les seves palmeres, notificar la seva presència a les autoritats competents, i davant l'aparició de símptomes, permetre l'entrada i les actuacions pertinents als equips de camp.

Es tracta d'un escarabat, originari del sud-est asiàtic, arriba a Espanya l'any 1995 i finalment es detecta a Eivissa (2007) en un focus pròxim a l'aeroport.

En la nostra zona, afecta principalment a la palmera canària i en menor mesura, la palmera datilera.

L'adult mesura de dos a cinc cm, de color vermell amb taques fosques i amb el rostre allargat. L'ou és molt petit (2mm) i blanquinós, i la larva no té potes, de color groguenc el cos i marró vermellós el cap.

El cicle de vida és de 3 o 4 mesos i té 3-4 generacions a l'any, normalment en la mateixa planta (fins a 300 individus) mentre hi hagi aliment.

Què estan fent el Consell i els ajuntaments?

Per a combatre la plaga és necessari dur a terme un sistema de lluita integrada, que impliqui el Consell Insular, Ajuntaments i als particulars a seguir una sèrie d'actuacions.

Per part de l'administració, les línies d'actuació es basen en:

  • Seguiment i vigilància de focus declarats per a garantir una detecció precoç.
  • Disseny de radis d'actuació davant les noves deteccions.
  • Gestió de sol·licituds de poda i sanejaments.
  • Control d'introduccions i moviments de palmeres a l'illa.
  • Controls trimestrals dels vivers.
  • Resposta a avisos.
  • Eliminació del risc fitosanitari de les palmeres afectades.
  • Col·locació i manteniment dels paranys de monitoratge i dels paranys massius (no recomanat en particulars, veure apartat de paranys).
  • Disseny de corbes de vol, formació dels professionals (cursos de poda i sanejament mecànic), i Campanya informativa a particulars i empreses.

Com puc prevenir-ho? Què haig de fer

Dins de la lluita integrada que s'està seguint, la part més important és la prevenció, amb la finalitat d'evitar actuacions més agressives com són el sanejament mecànic o la destrucció de l'exemplar.

Les actuacions que s'hauran de seguir són:

  1. Realitzar tractaments insecticides i biològics preventius autoritzats, seguint les recomanacions del Departament.
  2. Sol·licitar l'autorització de poda (gestió gratuïta i amb resposta inferior a 48h), i així rebre les recomanacions de realització més adequada, mètodes de poda segura i gestió dels residus. (Per norma general, els mesos més adequats són els mesos freds on la plaga té menor incidència de vol; es prohibeixen les podes agressives i s'insta la correcta gestió dels residus de poda, que en particulars, poden traslladar-los al punt verd de manera gratuïta).
  3. Notificar al Departament la presència de palmeres afectades dins i fora de la seva propietat, ja que una detecció precoç evita la dispersió de la plaga.
  4. Sanejament o destrucció dels exemplars afectats, i així evitar la dispersió de la plaga (seguint les indicacions del Departament). La utilització de paranys en particulars no està recomanada (veure apartat paranys).

Crec que tinc una palmera afectada

Posi's en contacte amb el seu Ajuntament o amb el Departament d'Agricultura, qui els revisarà l'exemplar gratuïtament i indicarà sobre les mesures oportunes a seguir.

Consell Insular d'Eivissa
Telèfon: 971195493 / 971195485
Email: sanitatvegetal@conselldeivissa.es

Ajuntament de Sant Josep:
Telèfon: 971 395 122
Email: mediambient@santjosepdesatalaia.es

Ajuntament de Sant Antoni:
Telèfon: 971 340 111 ext. 7
Email: ajuntament@santantoni.net

Ajuntament de Santa Eulària:
Telèfon: 971 332 800
Email: mediambient@santaeularia.com

Ajuntament d'Eivissa:
Telèfon: 971 199 635
Email: mediambient@eivissa.es

Ajuntament de Sant Joan:
Telèfon: 971 333 003
Email: info@santjoandelabritja.com