El conseller autonòmic Antoni Costa admet que el deute relatiu a bestretes, al pagament de l’Escola d’Hostaleria d’Eivissa i a l’Àrea Ambiental de Ca na Putxa podria assumir els 40 milions d’euros
El conseller d’Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les Illes Balears, Antoni Costa, s’ha compromès aquest matí a abordar “el deute històric que la comunitat autònoma té amb el Consell Insular”. En aquest sentit, el president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, ha admès “l’absolut canvi de tarannà en les relacions amb el Govern balear, a on ara si pareix que al Consell Insular se’l té en compte”. Aquestes reclamacions històriques podrien assumir els 40 milions d’euros.
Concretament, el conseller balear ha admès que “no és normal que l’única illa amb la que no hi ha hagut acord en la liquidació de les bestretes sigui Eivissa”, en una quantitat que, segons el Consell Insular s’aproxima als 11,2 milions d’euros. “En el seu moment es van compensar altres illes a qui la liquidació de les bestretes era negativa i, en canvi a Eivissa, no es va fer cap compensació, per tant és de justícia que la mateixa quantitat que es va destinar a la resta d’illes, ho rebin els eivissencs”, ha explicat el president.
D’igual manera, el Govern balear ha acceptat finançar el 100% de l’Escola d’Hostaleria d’Eivissa, que podria començar la seua activitat aquest mateix any, i que ha tingut un cost total de 9.422.555,54 euros, de què el Govern n’ha assumit 4,5 milions d’euros mentre que la resta, casi 5 milions, els ha assumit íntegrament el Consell Insular de fons propis. “S’ha de recordar que el Govern balear es va comprometre, inicialment a finançar la meitat amb sous de l’Impost de Turisme Sostenible i que, posteriorment, va obtenir una font europea que, lluny de repercutir en la part del Consell d’Eivissa, va servir únicament per abaratir l’aportació del Govern de les Illes Balears”.
També en aquest sentit, el conseller Antoni Costa s’ha compromès a estudiar l’acord que el Govern balear va assumir l’any 2007 el cost del 30% de l’Àrea Ambiental de Ca na Putxa, una quantitat que supera els 23 milions d’euros.
Centre BIT
D’altra banda el Govern balear s’ha compromès a impulsar el Centre BIT, amb un conveni d’1 milió d’euros, acabant així amb el que Eivissa deixi de ser l’única illa que no compta amb aquesta instal·lació. A més, s’estudiarà la possibilitat d’integrar el FabLab de l’Ajuntament d’Eivissa “creant un centre de referència”.
Acord per a intercanviar dades de plataformes de lloguer turístic
Finalment el conseller balear ha anunciat un acord mitjançant el qual el Govern de les Illes Balears disposarà d’informació per part de l’Agència Tributària espanyola de plataformes de lloguer turístic per tal de poder liquidar l’Impost de Turisme Sostenible en aquelles estades que no ho han fet i que “tan se fa si són o no legals, estan en la obligació de fer-ho”. En aquest sentit, el Consell d’Eivissa estudia la manera de poder aprofitar aquesta informació per iniciar expedients en cas de lloguers il·legals, que s’enfronten a sancions de 40.000 euros. A més, “el Consell d’Eivissa aportarà tots els expedients també al Govern perquè pugui liquidar l’ITS en aquells lloguers il·legals que no ho han fet”.