Eivissa tindrà el primer centre de Balears especialitzat en menors amb problemes de conducta

També es creen per primera vegada les unitats verticals d’atenció residencial als menors i una unitat específica per a M.E.N.A

El Ple del Consell d’Eivissa ha aprovat per unanimitat l’ampliació del número d’anualitats d’un contracte que permetrà activar a Eivissa el primer servei públic de Balears d’acolliment residencia destinat a menors d’edat en situació de guarda o tutela pel Consell Insular d’Eivissa, diagnosticades amb problemes de conducta, que presentin conductes disruptives o dissocials recurrents.

La consellera de Benestar Social, Família i Igualtat, Carlina Escandell, ha explicat que aquests boixos i boixes pateixen “problemàtiques molt greus que necessiten una alta intensitat d’atenció i molt professionals”. Entrant en detalls, Escandell ha explicat que aquests menors corren risc “inclús de posar-se en perill ells mateixos”. Malgrat que ja hi ha menors sota tutela del Consell amb aquesta casuística, el nombre d’afectats era fins el moment suficient com per justificar la posada en marxa d’una nova unitat, ara, aquest contracte, permetrà evitar trasllats innecessaris i involucrar les famílies, el que facilitarà la reincorporació del menor al seu entorn.

Aquest servei es licitarà amb la modalitat de negociat sense publicitat, estarà dotat de sis places i tindrà un cost de 906.783,57 euros anuals.

També s’ha donat llum verda a les primeres unitats verticals, que són aquelles que s’estructuren en grups petits, destinades a nens i nenes d’edats primerenques, donant un ambient semblant al d’una unitat familiar, prioritzant el no separar els germans i mantenint els entorns socials, escolars, d’amistat, etcètera. En aquest sentit s’ha creat un lot per a cada municipi (Eivissa, Santa Eulària des Riu, Sant Josep de sa Talaia i Sant Antoni de Portmany) per promoure que els jovens acollits restin el més a prop possible dels seus ambients.

Aquest servei es licitarà per dos anys prorrogables 3 més, estarà dotat de 24 places i tindrà un cost de 2.651.056, 32 euros anuals.

Finalment, s’ha habilitat un servei d’acolliment de Menors Estrangers No Acompanyats, per tal donar-los totes les eines necessàries per la seua integració, amb un equip que coneguin les necessitats culturals, llingüístiques i religioses de cada menor i poder satisfer adequadament les seus necessitats psicosocials i afectives.

Aquest servei es licitarà per dos anys prorrogables 3 més, estarà dotat de 16 places i tindrà un cost de 1.717.713,36 euros anuals.

La consellera de Benestar Social, Família i Igualtat, Carolina Escandell, ha explicat que la possibilitat de poder allargar la durada dels contractes en cinc anys és una eina necessària per donar “estabilitat” a uns serveis que són “bàsics en una competència que té aquest Consell Insular i que els menors, sigui quina sigui la seua casuística mereixen els nostres màxims esforços”.

Redistribució de les anualitats del contracte del nou servei de transport públic

D’altra banda, el Ple ha donat llum verda a la modificació de les anualitats en què es reparteix el cost total d’un contracte que, tindrà una durada de 10 anys, i que permetrà disposar de 419.930,43 euros enguany per la seua adjudicació. El total del contracte és de 89.775.759,63 euros.

El conseller de Presidència, Hisenda, Gestió Econòmica i Esports, Salvador Losa, ha explicat que “estam en situació de poder ser optimistes, després que els recursos presentats i admesos pels jutges del contracte en qüestió hagin suposat una modificació inferior a l’1% del total del contracte”.