Booking retira tots els anuncis del primer llistat remés pel Consell d’Eivissa

·Es tracta d’un primer llistat de 35 anuncis detectats pel Departament d’Ordenació Turística

·Booking també ha retirat l’anunci de les casetes de fusta del Parc Natural de ses Salines i de l’alberg de Jesús manifestament il·legals

El portal de reserves turístiques Booking.com ha llevat la totalitat dels 35 anuncis de lloguer turístic il·legal a Eivissa que es trobaven al seu web i que varen ser detectats pel Departament d’Ordenació Turística del Consell d’Eivissa en un primer llistat que es va fer arribar als responsables d’aquesta plataforma de reserves. A més, Booking també ha retirat a instàncies del Consell els anuncis de l’alberg de Jesús i de les casetes de fusta dins del Parc Natural de ses Salines que es llogaven turísticament de manera il·legal.

Amb aquesta retirada, Booking compleix amb l’acord subscrit amb el Consell d’Eivissa que permet als inspectors de la institució insular notificar a la plataforma els anuncis de lloguer turístic il·legal a l’illa que es troben al seu web perquè siguin retirats. En poc més d’un mes i mig, Booking ha llevat els 35 anuncis de comercialitzadors que incompleixen la normativa, la qual cosa suposa el 100% del total (35) dels anuncis que el Consell ha identificat en un primer llistat com a susceptibles de ser eliminats.

El conseller del Departament d’Ordenació Turística i Lluita contra l’Intrusisme, Mariano Juan, ha agraït a Booking.com “la seua demostrada col·laboració i voluntat de feina per ajudar-nos en la lluita contra el lloguer turístic il·legal a la nostra illa” i ha valorat el treball que es fa des de tots els departaments implicats “que no descansen per, amb les ferramentes que tenim, posar coto als infractors” assegurant que és un treball constant, “que estam fent des de ja fa cinc anys i que de manera perseverant està donant els seus fruits”.

La majoria dels anuncis retirats pertanyien al lloguer d’habitatges en plurifamiliars, per la qual cosa es notifica a la plataforma que d’acord amb la Disposició Transitòria cinquena de la Llei 6/2017, que modifica la Llei 8/2012, i la situació jurídica insular d’Eivissa, no es permet la comercialització d’estades turístiques en edificis plurifamiliars. Altres anuncis corresponen a residències que no compten amb la declaració Responsable de l’Inici de l’Activitat Turística, i sense estar inscrits en el Registre Insular d’Empreses, Activitats i Establiments Turístics, considerada una falta greu d’acord amb l’article 119, secció 9 de la Llei 8/2012 de la Llei Turística Balear.

Un dels anuncis que ja no està operatiu i no es poden fer reserves és el de ‘Pirats des Vedra’, un comercialitzador que anunciava un suposat “allotjament” en una zona boscosa prop del mirador d’es Vedrà, zona ANEI, on feien foc per fer el dinar i tan sols comptava amb tendes de campanya.

Juan ha avançat que són ja prop de 500 els anuncis retirats de xarxes socials i també gràcies al protocol amb Airbnb, per requeriments del Consell als anunciants o als responsables de les plataformes on s’anunciaven, i que els tècnics del departament segueixen treballant per elaborar nous llistats de lloguers turístics que puguin ser il·legals.

Encara així, Juan recorda que “queda molt per fer” i que “és necessari que l’Estat apliqui les noves directives europees per protegir els consumidors dins l’entorn digital, amb garanties de seguretat i fiabilitat” explicant que la nova directiva europea dicta que si els proveïdors de determinats serveis en línia detecten que s’està fent difusió o comercialització de productes o serveis il·legals, aquests proveïdors estan obligats pel reglament a prendre accions que van des d’informar a les autoritats competents sobre l’activitat o producte il·legal, fins al tancament del servei o de la comercialització del producte. “Una qüestió que des del Consell d’Eivissa es vol tractar amb el Ministeri des de fa mesos però encara no hem obtingut resposta” ha lamentat Juan.

El conseller també ha assenyalat que és necessari treballar en una nova normativa perquè també es pugui demanar responsabilitats legals a les mateixes plataformes atès que les sentències actuals emparen aquestes plataformes, com demostra el fet que la justícia donés la raó (Sentència TSJB de maig de 2020) a Airbnb en el recurs interposat contra el Govern balear per una sanció de 300.000 euros imposada en 2018.