El Consell d’Eivissa ha obert el procés de consulta ciutadana en el marc del procediment públic per a la determinació del model de tractament finalista dels residus no perillosos de l’illa. Aquesta fase participativa, adreçada a tota la ciutadania, estarà activa durant un mes mitjançant la pàgina web institucional.
El passat 7 de febrer, el Consell Executiu va acordar l’inici d’un procés participatiu estructurat en dues fases: una fase adreçada a aquelles persones que tenen la consideració d’interessades segons la normativa vigent amb l’objectiu de recollir opinions sobre les alternatives proposades per a la gestió final dels residus (la valorització energètica a l’illa d’Eivissa o el trasllat dels residus a Mallorca per a la seva valorització energètica), i una segona fase oberta a la ciutadania en general que es la que s’obri ara.
La fase específica amb el grup de treball es va iniciar el passat 31 de març amb un primer taller presencial, on s’explicà la situació actual i es varen analitzar les diferents opcions des dels punts de vista tecnològic, ambiental, social i econòmic. El segon taller es durà a terme el pròxim 3 de juny, on es compartiran i analitzaran els resultats obtinguts.
Ara, amb l’obertura d’aquesta nova fase de consulta pública, la ciutadania pot participar responent una enquesta habilitada a la web principal del Consell. Mitjançant aquesta enquesta, es demana la implicació de la població en:
- Definir la importància relativa dels aspectes tècnics, ambientals, socials i econòmics en el procés de presa de decisions.
- Valorar la importància de diversos criteris socials, com ara els riscos per a la salut de la població, els efectes sobre el patrimoni cultural, els llocs de feina generats, les molèsties per a la ciutadania i la sensibilitat ambiental i social. També es podrà proposar la inclusió de nous criteris si es considera necessari.
- Expressar el grau d’acceptació de cada una de les alternatives plantejades: trasllat dels residus a Mallorca o construcció d’una planta d’incineració a Eivissa.
Una vegada finalitzades les fases participatives —tant la del grup de treball com la consulta ciutadana—, s’elaborarà un informe de conclusions amb els resultats del procés. En el resultat final, les aportacions del grup de treball tindran un pes del 85 %, les de la ciutadania un 10 %, i el 5 % restant es repartirà segons altres contribucions rebudes a través del bústia de consultes habilitada.