Noticias relacionadas

El Consell d’Eivissa detecta que el 74% del teixit empresarial de l’illa està encara en fase analògica o d’inici de la transformació digital

El Consell d’Eivissa detecta que el 74% del teixit empresarial de l’illa està encara en fase analògica o d’inici de la transformació digital

81 empreses de l’illa han participat en el primer Informe de Maduresa Digital impulsat per PIMEEF amb la col·laboració del Consell d’Eivissa

La consellera del Departament de Promoció Econòmica, Cooperació Municipal i Recursos Humans, Maria Fajarnes, juntament amb la secretària general de PIMEEF, Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera, Maria Àngels Marí, ha presentat avui el primer informe de Maduresa Digital de les empreses d’Eivissa que ha impulsat la patronal gràcies al conveni signat amb el Consell per desenvolupar accions encaminades a dinamitzar el comerç local.

Tal com ha explicat la consellera, es tracta d’un informe “viu i fonamental per conèixer la situació de les empreses de l’illa i que ens ajuda a les administracions a treballar en accions perquè aquestes petites i mitjanes empreses siguin més competitives”. Fajarnés ha detallat que aquest informe es remetrà als ajuntaments de l’illa, les administracions més properes i amb competències directes en comerç,  perquè puguin conèixer la situació del teixit empresarial al seu municipi “i entre tots treballar en línies d’actuació efectives”.

Maria Àngels Marí ha explicat que les empreses participants en aquest estudi ho han fet a través d’una aplicació en la web de PIMEEF i d’AKKAMEDIA (l’empresa encarregada d’elaborar l’informe) i que després de fer-ho han obtingut un informe detallat de la seua pròpia empresa, “el que suposa una autodiagnosi de la situació en què es troba en quant a transformació digital i per això vull animar a més empreses a seguir participant en la recaptació de dades que ens permetran ampliar l’informe”.

Quant al detall de les dades obtingudes, Carlos Urioste, director d’AKKAMEDIA, ha destacat que s’ha detectat que les empreses d’Eivissa no s’han adaptat amb rapidesa als canvis que suposen la transformació digital “el que frena la seua possibilitat de ser empreses més productives i més resistents als futurs reptes que ja marca la societat”.

La transformació digital és un procés ampli per a les empreses que afecta tant a les persones que hi treballen com als processos productius i a la tecnologia que empren i que implica, per tant, a la seua gestió global. De l’anàlisi realitzada a les 81 PYMES participants dels cinc municipis de l’illa, la majoria (27,20%) dedicades al comerç i al sector serveis (23,50%), es constata que el  74% estan encara en fase analògica (un 46%) o en fase inicialitzada de digitalització (un 28%), una situació que es trasllada a tots els municipis. Per a Carlos Urioste “és una situació preocupant o millorable en els sistemes de gestió d’aquestes empreses i és necessari que entenguin que no poden quedar-se enrere en la transformació digital”.

Urioste ha remarcat que, encara que la situació que dibuixa l’informe “revela carències significatives, és un bon moment per iniciar la necessària millora continua i progressiva de les empreses, i les polítiques desenvolupades per les administracions locals i insular amb ajudes directes al sector és fonamental”.

Un 55,60% de les PYMES consultades consideren com a prioritari treballar en la seua transformació digital i en la millora de les seues xarxes socials, així com també demanen millorar els sistemes de transmissió interns d’informació, i la formació digital.

Una de les qüestions que el director de l’informe ha remarcat és que el 78% de les empreses participants han revelat no tenir o no utilitzar bé el sistema de facturació ERP, que amb els nous canvis legislatius en juny d’aquest any passarà a ser obligatori. A banda de la pàgina web i de les seues xarxes socials, optimitzades en un 70% de les empreses consultades, la majoria no tenen o no fan servir ni els CRM, IA, Metaversos, Robótica, Blockchain, 3D, etc. A més, el 74% no tenen departament d’innovació i el 93% no tenen els seus procediments automatitzats. També destaca que el 85% de les PYMES no disposen de pla de transformació digital ni de fulla de ruta.

La consellera Maria Fajarnés ha conclòs que aquest informe “ens marca una estratègia a seguir per promoure la transformació digital en les petites i mitjanes empreses d’Eivissa, perquè conèixer la seua situació és fonamental per adaptar les polítiques més efectives”. Fajarnés ha agraït a PIMEEF “el seu treball per impulsar aquest estudi que serà profitós per tothom”.