Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

Per què el becut vermell mata les palmeres?

tornar Imprimir

La larva de becut n'és la responsable, en alimentar realitza galeries de més d'1 metre i, si aquestes galeries danyen la gemma apical, la palmera mor.

La plaga no abandona la palmera immediatament, sinó quan ja està en avançat estat de descomposició o quan és atreta per substàncies procedents d'altres palmeres com a conseqüència de les podes o per les feromones emeses pels adults.

En el cas de la palmera canària, s'observa que les fulles noves surten rosegades acabades en forma de punta de fletxa o bé folíols retallats en forma de V lateral sobre el full. Després, algunes fulles del centre de la corona, encara verdes, tomben i s'entrecreuen amb les altres. Si alguna d'aquestes fulles es desprèn, es pot observar les galeries provocades per la larva, capolls adossats al raquis de la fulla o fins i tot larves en estadis finals. Finalment, totes les fulles van cedint per l'acció barrinadora de la larva, l'ull acaba per estirar totalment (aspecte de paraigües) i la palmera mor.

En el cas de palmeres datileres, l'insecte sol atacar els fillols que creixen a la base del tronc i produeix símptomes similars als descrits anteriorment. També és habitual observar exsudats gomosos de color vermellós amb base a l'estípit (tronc).


 

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa · Telèfon: 971 19 59 00 · oamr@conselldeivissa.es