Consell Insular d'Eivissa

www.conselldeivissa.es

Quan es va verificar la plaga i què hem fet fins ara?

tornar Imprimir

El 6 de novembre de 2007 va verificar-se l'existència de Rhynchophorus ferrugineus Olivier al municipi de Sant Josep de sa Talaia.

Mitjançant la Resolució de la consellera d'Agricultura i Pesca de 13 de desembre de 2007, es declarà l'existència de la plaga i s'establiren les mesures per combatre-la.

D'aquesta manera, durant el 2008 i 2009, el Departament d'Agricultura portà a terme un pla d'eradicació que integrava un seguiment de productors, comercialitzadors i importadors, la tramitació de l'autorització per a la introducció i moviment de palmeres, establia un protocol de vigilància de les zones afectades i executava les actuacions pertinents en cas de detecció. Tot això lligat a una campanya de divulgació i de sensibilització davant la plaga.

Aquest protocol ha permès actuar de manera ràpida sobre els 9 focus declarats a l'illa i s'han destruït tots els exemplars afectats.

Durant 2010 es publicà la resolució de la consellera d'Agricultura i pesca que modificava l'anterior i que permet introduir canvis en l'estratègia de seguiment i control:

  • Sanejament de les palmeres que no tenguin afectat el meristema terminal mitjançant cirurgia de les parts afectades.
  • Poda tot l'any per personal autoritzat.
  • Especifica les competències municipals.

A partir de l'any 2012, la coordinació del Departament d'Agricultura del Consell amb els diferents ajuntaments ha permès un major control i eficàcia enfront del becut.


 

Proposam

© Consell d'Eivissa
av. d'Espanya 49 . 07800 Eivissa · Telèfon: 971 19 59 00 · oamr@conselldeivissa.es