El Consell Executiu aprova la modificació número 2 del Pla Territorial Insular de l’illa que prohibeix noves llicències de lloguer turístic en sòl rústic

Esdevé una nova manera de gestionar del sòl basada en la defensa dels drets dels propietaris de sòl rústic d’Eivissa i el fre a l’especulació, tot donant suport a la producció artesanal i de productes derivats del sector primari.

El Consell Executiu del Consell Insular d’Eivissa ha aprovat aquest matí la modificació número 2 del Pla Territorial de l’illa d’Eivissa que esdevé una nova manera de gestionar del sòl basada en la defensa dels drets dels propietaris de sòl rústic d’Eivissa i el fre a l’especulació, tot donant suport a la producció artesanal i de productes derivats del sector primari.

El president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, ha destacat que “la tramitació d’aquesta modificació de la norma demostra un estil diferent a l’hora de governar”, en la que es dóna prioritat a la negociació i a l’escolta, per sobre de les imposicions. “Escoltam i dialogam per tal d’establir una proposta que dóna seguretat jurídica i garanteix la sostenibilitat de la nostra illa”, ha explicat el president qui ha conclòs que “aquest text mira pels interessos de totes les famílies d’Eivissa que generació rere generació han cuidat la nostra terra”.

En el mateix sentit, el vicepresident primer i conseller de Gestió del Territori, Mariano Juan, ha posat de relleu l’àmplia participació i el procediment seguit per dissenyar aquesta modificació: “per primera vegada la política territorial d’aquesta illa es defineix en base a acords previs amb diversos de col·lectius, i no en aportacions posteriors a un document imposat per part de l’equip de govern”.

Aquesta modificació recull les sensibilitats de tota la societat eivissenca, tant sectors conservacionistes com de més desenvolupistes, que veuran en la seva redacció un recull molt ampli d’aportacions, “apostant per un punt intermig en aquelles qüestions més sensibles, que permetran que aquesta norma sigui perdurable i doni seguretat jurídica als propietaris”.

Entrant en detall, i amb el suport de la cap de servei de Territori, Maite Torres, s’han explicat les principals aportacions que fa la segona modificació del PTI de 2005 als col·legis oficials, associacions i col·lectius, més de 20, que han participat en el procés d’elaboració d’aquest text que millora aspectes relatius a impuls al món agrari i artesanal, usos turístics, segregacions, pàrkings urbans, eficiència energètica, hídrica i jardineria, planejaments sostenibles, paràmetres, protecció de cases pageses i protecció del cel nocturn.  

Usos turístics

La principal novetat que incorpora aquesta norma és la prohibició de noves llicències turístiques en sòl rústic, per tal de posar fre a aquelles empreses de fora que només volen especular amb el sòl d’Eivissa. La modificació pretén “tallar el cordó umbilical entre l’activitat turística i la pressió constructora al camp”, ha explicat Juan recordant que “som la primera illa que prohibeix el lloguer turístic al seu sòl rústic, com a norma general”, aquest important canvi de paradigma elimina la possibilitat de turistificar fins a 11.000 cases de camp.

La única excepció que preveu la nova norma, són les estades en cases pageses (anteriors a 1956) en ANEI que podran llogar-se per habitacions (amb un màxim de 3 habitacions), durant un màxim de 60 dies a l’any, amb la condició que el propietari hi visqui, el que permetrà donar un estímul al manteniment del paisatge rural i etnogràfic d’Eivissa. Aquesta mesura ja estava prevista en el Reglament de Simplificació, però no és aplicable en sòl Xarxa Natura 2000 (LIC i ZEPA). En total, aquesta mesura afecta 1.000 cases pageses de què 800 ja eren

Segregacions i manteniment del patrimoni etnogràfic

D’altra banda aquesta modificació permet la transmissió de propietats entre familiars, tenint en compte les necessitats reals de les famílies, donant una solució a la transmissió entre generacions. “El text actual generava la situació tan rocambolesca com que nebots, néts o germans no es podien transmetre les finques familiars i la única opció que tenien era vendre-la a capital extern”, ha explicat Juan.

Seguint en aquesta línia, el nou text incorpora l’obligació de l’informe de la Comissió de Patrimoni per determinades actuacions a cases pageses en aquells municipis que encara no disposen de catàleg, per evitar actuacions que les desvirtuïn de manera irreversible.

Impuls al món agrari i artesanal

La Modificació número 2 del PTI dóna incentius al producte local i a l’artesanal amb importants novetats, que permeten facilitar als pagesos professionals la posada en marxa d’activitats agràries complementàries per tal de fer rendibles les seves finques, incentivant la conservació del paisatge propi de l’illa d’Eivissa.

Tot això s’aconsegueix eliminant la obligatorietat de la declaració d’impacte territorial de la CIOTUPHA sempre que les activitats es desenvolupin a construccions legals ja existents i es lligui a una persona professional correctament donada d’alta.

Aparcaments

La norma recull les reclamacions dels ajuntaments per tal de facilitar la implantació d’aparcaments dissuasoris oberts a l’ús públic a les immediacions dels nuclis urbans, així com en sòl rústic, per tal de donar servei a platges o a indrets d’alta afluència de persones.

A més, en el cas dels aparcaments urbans, s’especifica la obligatorietat de solaritzar el terreny per tal de generar energia neta.

Eficiència hídrica i energètica

En aquest sentit, cal destacar la obligatorietat d’instal·lar sistemes de reutilització d’aigües en habitatges nous o habitatges que pateixin una gran rehabilitació, ja sigui en sòl urbà o rústic. Igualment, aquestes construccions veuran obligatori l’expedició d’un certificat energètic que haurà de vetllar perquè la nova construcció sigui el més sostenible possible.

D’altra banda, els ajuntaments no podran expedir el document final d’obra si en la finca existeix qualsevol plantació tropical, o d’alt consum hídric.

Paràmetres

La nova normativa permetrà un aprofitament millor dels 900 metres cúbics màxims per habitatge que permet l’actual redacció del PTI. En aquest sentit, es té en compte la idiosincràsia de la construcció de les cases pageses, computant d’una manera especial els seus murs, i permetent els porxos tradicionals.

De igual manera, la nova redacció limita la superfície màxima del sòtan que, encara que alguns usos no computaran, el seu conjunt mai podrà ser superior a l’emprenta de la nova casa

Cel Nocturn

Aquest serà el primer PTI que inclourà una disposició que donarà cobertura legal a una nova normativa contra la contaminació lumínica de l’illa d’Eivissa. D’aquesta manera s’estableix una disposició transitòria per la qual el Consell d’Eivissa aprovarà inicialment un reglament sobre contaminació lumínica en el termini de sis mesos, comptadors a partir de l’aprovació d’aquesta modificació.

Documents