El Consell d’Eivissa organitza un viatge formatiu a Castilla la Mancha per a agricultors de l'illa

 

 

El departament de Medi Rural i Marí del Consell Insular d'Eivissa va posar en marxa durant en aquest mes un curs sobre “Cooperació i adaptació a nous condicionaments climàtics” dirigit a joves i agricultors professionals, destinat especialment a aquells amb cultius hortofruticoles.

Així, com a preparació d’aquest viatge, la primera setmana de febrer va tenir lloc una formació sobre adaptació a l’evolució climàtica en agricultura, sostenibilitat i estratègia cooperativa i una altra sobre models de concentració productiva, planificació productiva i comercial, i exemples de gestió cooperativa; Tots dos en el Parc Insular de Serveis Sa Coma.

En la segona part d'aquesta formació, dirigida a la millora de gestió i organització en producció i comercialització del sector de fruita i hortalissa, durant els dies 10 al 14 de febrer, els joves agricultors eivissencs es varen desplaçar a la zona de Castilla la Mancha, per conèixer de primera mà els casos d’èxit de diverses cooperatives de la zona.

D'aquesta manera, els participants varen visitar en la zona de Cuenca la Cooperativa Coopman, una cooperativa de segon grau integrada per diferents cooperatives productores dins de la IGP All morat de Las Pedroñeras amb més de 35 anys de trajectòria.

A la zona de Ciudad Real, visitaran la Cooperativa agrícola Novagric, empresa, amb més de 40 anys d’experiència i 5 delegacions, que facilita projectes “llave en mano” i especialitzada en hivernacles, regs de fruiters, tractament d’aigües i agricultura digital. En aquesta ubicació, també coneixeran la Cooperativa Santiago Apostol, fundada el 1971 per un grup de cultivadors de meló, petits i mitjans agricultors, i desenvolupa una considerable activitat de comercialització. Finalment, en la zona de Ciudad Real la bodega Virgen de las Viñas que combina l'elaboració i la producció tradicional amb les innovacions tècniques més capdavanteres. Així, disposa de més de 20.000 hectàrees de vinya, 2.400 hectàrees d'oliverar i un equip humà superior a 3.000 persones.

 

A la zona Albacete-Cuenca, van visitar la Cooperativa Mercajucar, formada per socis amb 40 anys d'experiència en el cultiu de xampinyó i més de 220 treballadors que comercialitza xampinyons i bolets a tot Espanya i compta a més amb presència al mercat estranger en el cas de Portugal i França. Actualment disposa d’un total de 66 naus de cultiu i una producció anual de 6,7 milions de quilos a l'any, cosa que ens converteix en un dels majors productors de xampinyó fresc d'Espanya. I la cooperativa Sat Pista España, està formada per 90 socis de la zona de La Manchuela i compta amb un total de 676 hectàrees de varietats kerman i sirora, principalment, tant en secà com regadiu.

El viatge va acabar en la zona de Albacete amb la visita a la Bodega SAAC, fundada en 1947 que disposa de 4500 ha de vinya, principalment Tempranillo, Syrah, Macabeo i Verdejo, tenint consideració la varietat Albilla, varietat blanca de la DO Manchuela; i van anar a veure l’entitat associativa Champinter, es dedica des de 1977 al cultiu i la comercialització de xampinyó, bolets i altres són fongs comestibles, i actualment és la cooperativa de primer grau de major facturació a Castilla La Mancha, fet que el va portar al seu reconeixement per l'administració regional d'Entitat Associativa Prioritària d'Interès Regional (EAPIR). Comercialitza més de la meitat del xampinyó fresc que es consumeix a Espanya a través de grans superfícies i mercat majorista.