Onze joves i agricultors professionals d’Eivissa visiten Castella i Lleó per conèixer models cooperatius d’èxit

Es tracta d’un nou viatge formatiu organitzat pel Departament de Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa

 

El Departament de Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa ha organitzat una nova experiència formativa adreçada a onze joves i agricultors professionals de l’illa, amb l’objectiu de millorar la gestió de les explotacions agràries i conèixer de prop models d’èxit cooperatiu i agroalimentari a Castella i Lleó.

Entre els dies 20 i 24 d’octubre de 2025, el grup eivissenc ha visitat diverses cooperatives de referència de les províncies de Salamanca, Zamora i Valladolid, on han pogut observar diferents estratègies de gestió, innovació i sostenibilitat aplicades al sector agrari i ramader.

Durant la primera jornada, els participants van conèixer la Cooperativa Aranpino (Cantalpino), especialitzada en la producció i comercialització de patates, cereals i blat de moro, i reconeguda per la seva aposta per la innovació tecnològica en la classificació automatitzada dels productes.

Els dies següents van continuar amb visites a la Cooperativa Macotera San Isidro (Macotera), amb més d’un segle d’història i enfocada en serveis integrals als agricultors; la Cooperativa Pecogasa (Alba de Tormes), destacada per la seva integració vertical i traçabilitat en la producció ramadera; i la Cooperativa Cobadu (Villaralbo), una de les més grans d’Espanya, amb més d’11.000 socis i una àmplia oferta de serveis per al sector agropecuari.

A la zona de Valladolid i Zamora, els agricultors eivissencs van visitar Cuatro Rayas (La Seca) i Covitoro (Toro), dues cooperatives vitivinícoles líders en les denominacions d’origen Rueda i Toro, respectivament, que destaquen per la seva aposta per la sostenibilitat i la qualitat dels vins.

Finalment, el grup va tancar el programa amb la visita a Piñonsol, cooperativa especialitzada en la producció i comercialització del pinyó ibèric i altres fruits secs, i a la Cooperativa Acor (Olmedo), entitat agroalimentària de referència amb més de 3.500 socis i considerada Entitat Associativa Prioritària Nacional gràcies al seu compromís amb el relleu generacional i la diversificació productiva.

El director insular de Medi Rural i Marí, Joan Marí, ha destacat que “aquest tipus d’iniciatives formatives són fonamentals per donar noves eines al nostre sector primari i per fomentar l’intercanvi d’experiències que ajudin a modernitzar les explotacions