Notícies relacionades

El Centre d’Interpretació de sa Capelleta reobrirà les seues portes el pròxim estiu

El Centre d’Interpretació de sa Capelleta reobrirà les seues portes el pròxim estiu

El Departament de Cultura i Patrimoni executa obres de millora en aquest centre per import de 250.000 euros

El president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, i la consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramon, han visitat avui els treballs que s’estan executant al Centre d'Interpretació de Sa Capelleta i que suposen una inversió de 249.554,19 euros. L’objectiu d’aquestes obres que actualment s’estan executant i que finalitzaran el pròxim mes d’abril, és el manteniment i millora de les instal·lacions tant a la part de l’edifici com a la part de les tombes i restes arqueològics exposats.

Així, s’han realitzat treballs a la façana, millores i impermeabilització dels canalons d’aigua, pintura, reparació de la tarima de fusta, pintura i reparació dels expositors, de la porta d’accés, i actuacions a les tombes: retirada de peces de plàstic de ventilació, reubicació del transformador elèctric i instal·lació de tira de led, neteja de espai de ventilació i instal·lació de malla.

La consellera Sara Ramon ha explicat que aquestes obres “són necessàries per posar en valor i dinamitzar els espais patrimonials de l’illa perquè puguin ser gaudits pel públic en general i esperam que el pròxim estiu ja estigui completament operatiu”.  Per la seua part el president del Consell ha explicat la importància d’aquest centre d’interpretació que posa al descobert més de mil anys de l'historia d'Eivissa a un espai de poc més de 300 m2, “testimoni de la nostra història i del nostre patrimoni, i des del Consell treballam per oferir als ciutadans que vullguin conèixer el nostre passat com a poble un centre com aquest, amb exposició i visites guiades”.

Les obres varen ser adjudicades a l'empresa SESA MEDITERRANEO SL 12 i la direcció de l'obra correspon a Adolfo Marí Marí.

Importància del Centre d’Interpretació de sa Capelleta

El centre d’Interpretació de sa Capelleta constitueix un espai únic a l'illa d'Eivissa excavat en diverses campanyes entre els anys 2002 i 2008. Localitzat entre l’acròpoli fortificada i la necròpolis, el passat d'aquest espai es remunta a l’època púnica quan, extramurs de la ciutat, al segle IV aC, es construí un edifici que els arqueòlegs han interpretat com de tipus cultual o religiós, potser relacionats amb la veïna necròpolis.

Durant els segles II-III dC, en època baiximperial, es va emplaçar en aquest mateix espai una important àrea de necròpolis. Les quaranta-una tombes de la necròpolis formaven part d’una extensa àrea dedicada a sepultures ubicades a la vorera d’un camí que havia d’anar des de la ciutat cap a ses Figueretes. La majoria de tombes identificades responen al model de fossa simple, consistent en un senzill retall en la terra, de la grandària del mort, sense cap tractament especial. Juntament amb les foses senzilles, encara que en un nombre molt inferior, es documentaren foses amb les parets revestides de murets de pedra. En alguns casos es construïen unes obertures a la paret (loculi) per dipositar-hi ungüentaris de vidre.Així mateix, s'han documentat una fosa coberta per taules planes a doble vessant i un únic exemple de tomba en cista.

Finalment, en època andalusina, aquest espai es transformà en un barri extramurs o raval. La vida d’aquest raval sembla que va tenir un violent final que, per la cronologia que aporten els materials mobles apareguts (especialment les ceràmiques) sembla que podríem relacionar amb la croada pisana de 1114-15 o amb la conquesta catalana de 1235.

Poc després de la seua destrucció, el raval va ser espoliat i les pedres del lloc es reutilitzaren en altres construccions. Atesa la rellevància d'aquest jaciment arqueològic per l'oportunitat que oferia tant de documentació com de transmissió i difusió del passat a través de la seua musealització, el Consell Insular d'Eivissa va adquirir el solar l'any 2011, amb la intenció de convertir l'espai en un centre d'interpretació.

L'any 2011 s'inaugurà el Centre d'Interpretació de Sa Capelleta 12 espai de transició entre Dalt Vila i el jaciment del Puig des Molins, que reuneix tres períodes de la història de l’illa: púnic, baiximperial i andalusí.

Des de la seua inauguració el Centre ha rebut nombroses visites i ha anat ampliant la seua oferta, incorporant un programa d'activitats didàctiques educatives dirigides a proporcionar les claus per a la comprensió dels valors arqueològics i històrics del Centre, així com un programa d'activitats de difusió cultural.