Notícies relacionades

El Museu Etnogràfic de Can Ros celebra el seu 30 aniversari amb una exposició de joies antigues i activitats infantils

El Museu Etnogràfic de Can Ros celebra el seu 30 aniversari amb una exposició de joies antigues i activitats infantils

 Es va inaugurar l’1 de maig de 1994 com a centre de recuperació i custòdia del patrimoni material eivissenc

El Museu Etnogràfic d’Eivissa celebra enguany el seu 30 aniversari i per commemorar aquesta data, s’han organitzat una nova exposició temporal: Joies d’Eivissa. Història, tradició i identitat, dedicada a la joieria antiga i tradicional eivissenca i a l’ofici de joier, amb especial atenció als materials i les tècniques de manufactura de les peces. Com ha explicat la comissària de l’exposició i conservadora del Museu, Susana Cardona, la mostra inclou joies ingressades o adquirides els darrers anys i que no havien estat mai mostrades a més d’altres peces cedides pel Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, així com peces de joieria, eines i altres objectes que formen part de col·leccions particulars.

 

S’està treballant també en un catàleg d’aquesta exposició, que està comptant amb la col·laboració de famílies de joiers i de particulars, que permetrà conèixer peces singulars i excepcionals dins el conjunt de la nostra joieria tradicional. La consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramon, ha agraït al Museu Arqueològic i a les famílies de Pomar, de Toni Escandell i de Toni Tur que han cedit peces per aquesta exposició i a les famílies que han col·laborat per poder documentar aquest ofici, i que han permès la documentació de peces antigues de la seua propietat.

 

Per altra banda es manté l’exposició temporal de 2023 titulada El ca eivissenc, dirigida a un públic familiar i infantil, amb la qual es vol donar a conèixer les característiques i peculiaritats d’aquesta raça autòctona, així com el seu ancestral sistema de caça a barres, procediment que es vol salvaguardar com a part del nostre patrimoni cultural immaterial. Aquesta exposició ha tingut molt bona acollida entre el públic infantil i entre els centres educatius que visiten habitualment el museu, motiu pel qual s'ha decidit mantenir-la durant 2024.

 

També s’ha presentat un nou projecte que a partir d’enguany complementarà les visites guiades concertades per a grups d’infantil, primària i primer cicle de secundària. Es va encarregar a la productora Globus Magicus la realització de diferents podcasts que serveixin de presentació del museu i que introdueixin els continguts de les exposicions permanents als infants. “Pensem que serà una eina valuosa per fomentar la curiositat i l’aprenentatge dels continguts que volem transmetre des del museu” ha explicat la consellera, recordant també que la informació general, a més de trobar-la als panells informatius de cada sala, traduïts a sis idiomes, es pot trobar amb la targeta del Museu, a través del seu codi QR, que ofereix la possibilitat de poder accedir a l'informació durant un mes des del moment de la seua activació.

 

La tècnic en Patrimoni del Consell Insular, Lina Sansano, ha recordat que el Muse Etnogràfic d’Eivissa en Can Ros es va crear per aprovació plenària del Consell Insular, iniciant el projecte l'any 1991, i es va inaugurar l'1 de maig de 1994. Des del seu origen, el Consell Insular d’Eivissa ha impulsat el projecte museístic i ha fomentat la recuperació i custòdia del patrimoni material que avui forma part del fons museogràfic. Un patrimoni local i insular inseparable del patrimoni cultural immaterial: dret, costums, oficis, festes, tradicions, música, balls...

 

Amb els anys el Museu Etnogràfic s'ha ampliat amb dues noves extensions: la primera a Ses Païsses de Cala d’Hort i la segona amb el Molí d’en Simó, en el centre urbà de Sant Antoni de Portmany, gràcies a un fons museogràfic que s'ha anat ampliant i millorant any rere any. El 2021 el Consell Insular va adquirir a la Fundació Illes Balears el continent de part d'aquest fons museogràfic propietat del Consell Insular, el casament antic de Can Ros, seu principal del museu, i actualment és el Consell Insular el titular únic i qui s’encarrega en exclusiva de la seua gestió.