Notícies relacionades

Les infiltracions dels detectius en festes il•legals aquest estiu han permès la desarticulació d’una organització criminal

Les infiltracions dels detectius en festes il•legals aquest estiu han permès la desarticulació d’una organització criminal

Avui s’ha fet un primer balanç del servei de detectius amb els ajuntaments que l’han considerat “molt positiu”

El conseller del Departament d’Ordenació Turística i Lluita contra l’Intrusisme, Mariano Juan, s’ha reunit avui amb representants dels ajuntaments de l’illa en matèria de seguretat per fer un primer balanç del servei de detectius que, per tercer any consecutiu, ha posat en marxa el Consell Insular d’Eivissa per combatre les festes il·legals i que, des dels ajuntaments, consideren “molt positiu”.

Juan ha destacat la bona col·laboració del servei de detectius amb els ajuntaments “per evitar que les festes il·legals siguin un problema de competència deslleial i de convivència”. Els detectius, amb perfil d’homes estrangers, han permès localitzar, identificar i paralitzar de forma preventiva la celebració d’aquest tipus de festes. A més, enguany, les seues infiltracions i els seus informes han estat determinants per a la desarticulació d’una important organització criminal dedicada al tràfic de drogues, en una gran intervenció policial coordinada per la Guàrdia Civil, Policia Nacional i Policies Locals.

A l’espera de conèixer les dades definitives dels informes de les policies locals, els detectius han realitzat un total de 32 infiltracions a festes il·legals al llarg d’aquest estiu, i han localitzat a quasi quaranta captadors/col·laboradors d’aquestes festes.

Mariano Juan ha recordat que amb la proposta de modificació legislativa elevada per part del Consell d’Eivissa i que fou aprovada pel Govern en desembre de 2021, els col·laboradors d’aquestes festes “també paguen” ja que la nova normativa inclou la sanció a tots els responsables en la celebració d’aquestes festes: organitzadors, propietaris de l’habitatge, comercialitzadors, col·laboradors, Djs i participants amb un alt cost de les sancions que van des dels 100.000 fins als 300.000 euros. “Estam llançant un missatge contundent als qui organitzen o pretenen organitzar festes il·legals, perquè tots, des dels organitzadors, als comercialitzadors, col·laboradors, participants i propietaris de l’habitatge, hauran de ser sancionats”.

La majoria de les festes il·legals on s’han infiltrat els detectius s’han celebrat en viles allunyades de la població, i els accessos es fan a través de contactes, amics, grups de Whatsapp, pàgines web... El preu de les entrades varia segons el tipus de festa i pot anar dels 20 als 150 euros, amb consumició o sense. Per no ser detectats demanen el pagament en efectiu o amb targeta, no amb Bizum. Molts dels promotors d’aquestes festes tenen relacions de col·laboració entre ells.  

En pròximes setmanes es faran públiques les dades dels informes de les policies locals.