Ordenació del territori (PTI)

Ordenació del territori (PTI)

Competències del Consell d'Eivissa en ordenació del territori

El Consell Insular d'Eivissa té les competències en ordenació del territori que li atorga la Llei 2/2001, de 7 de març, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'ordenació del territori (BOIB núm. 32, de 15 de maig).

La citada llei atribueix al Consell Insular d'Eivissa, amb caràcter de pròpies, i en el marc del que disposa la legislació d'ordenació territorial, les competències relatives a l'elaboració i l'aprovació del Pla Territorial Insular, de determinats plans directors sectorials i de les normes territorials cautelars que hagin de precedir la formulació, la revisió o la modificació dels esmentats instruments.

El Pla Territorial d'Eivissa

En aquest marc competencial, i seguint el que estableixen la Llei 14/2000, de 21 de desembre, d'ordenació territorial i la Llei 6/1999, de 3 d'abril, de les directrius d'ordenació territorial de les Illes Balears i de mesures tributàries, el Consell va aprovar el 21 de març de 2005 (publicat al BOIB núm. 50, de 31 de març) el Pla Territorial Insular d'Eivissa, que és l'instrument general d'ordenació del territori de l'illa d'Eivissa, els seus illots adjacents i les seues aigües interiors.

Posteriorment, mitjançant acord plenari del Consell Insular d'Eivissa de 15 de maig de 2019, es va aprovar definitivament la Modificació número 1 del Pla territorial insular d'Eivissa (PTIE), la qual es va publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) número 67, de 18 de maig de 2019. L'entrada en vigor de la modificació aprovada definitivament es produeix a partir del dia següent a l'esmentada publicació, sense perjudici dels efectes derivats de l'acord de la seva aprovació inicial, en els termes legalment establerts.

Respecte de tota la documentació, cal tenir present el contengut de la Sentència 719/2008, de 9 de desembre de 2008, del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, la qual va anul·lar la Norma 27.2.a) del Pla territorial insular i per tant s'exclouen com a àrees de desenvolupament urbà els sectors urbanitzables següents: Sector 14 del PGOU de Sant Antoni de Portmany i sectors 1.23, 2.2, 4.17, 4.18, 5.5 i 5.7 del sòl apte per urbanitzar de les NS de Sant Josep de sa Talaia. En conseqüència, els terrenys corresponents a aquests sectors exclosos resten sotmesos al règim urbanístic corresponent a la classificació de sòl rústic, amb la categoria que pertoqui, en aplicació automàtica de la disposició addicional dotzena de Llei 6/1999, de 3 d'abril, de les directrius d'ordenació territorial de les Illes Balears i de mesures tributàries. En aplicació d'aquesta sentència es va adoptar l'acord del Ple del Consell Insular d'Eivissa de 26 d'abril de 2017, d'execució de la sentència de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB, núm. 719, de 9 de desembre de 2008, en relació amb el recurs contenciós administratiu número 448/2005 (BOIB núm. 51, de 29/04/2017).

A l'apartat de tràmits i documentació trobareu els documents integrants del Pla territorial insular d'Eivissa actualment aplicables, entre els que hi ha el text consolidat (a títol informatiu i sense valor jurídic) i la cartografia vigent de les sèries de mapes 1 a 5. També hi trobareu la documentació del diagnòstic per a la revisió del Pla territorial.

Competències del Consell d'Eivissa en planejament urbanístic

D’altra banda, la Llei 9/1990, de 20 de juny, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'urbanisme i habitabilitat atorga les competències d'aprovació definitiva de determinades figures de planejament municipal al Consell d’Eivissa. La resolució d'aquests expedients correspon a la Comissió Insular d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Historicoartístic d’Eivissa (CIOTUPHA).

Diagnòstic previ a la Revisió del Pla territorial insular

El Pla territorial insular d'Eivissa aprovat definitivament el 21 de març de 2005 (i publicat al BOCAIB núm. 50, de 31 de març), estableix a la seua norma 4, que quan hagin transcorregut 10 anys des de la seua aprovació definitiva, serà procedent la seua revisió. Per aquest motiu es va iniciar el procediment de revisió i l'any 2017 es va adjudicar l'empresa consultora Centro de Observación y Teledetección Espacial, S.A.U (COTESA) l'elaboració del "Diagnòstic territorial previ a la revisió del Pla territorial insular d'Eivissa".

Els treballs tenen com a objectiu el coneixement dels processos de base territorial (en un sentit molt ampli) a l'illa d'Eivissa i pretenen ser un punt de partida per a la generació de consensos sobre el futur insular, els quals es plasmaran en la Revisió del vigent Pla territorial insular.

Una vegada que han finalitzat els treballs d'elaboració del diagnòstic previ a la Revisió del Pla territorial insular d'Eivissa, la documentació generada es posa a disposició del públic per tal que tothom que ho desitgi pugui fer-hi aportacions o suggeriments. D'aquesta manera, a través de la participació ciutadana, es podrà completar i millorar el coneixement dels processos territorials.

Si voleu fer aportacions o realitzar comentaris a la documentació del Diagnòstic de la Revisió del Pla territorial insular d'Eivissa, podeu fer-ho al següent correu electrònic: revisioPTI@conselldeivissa.es.

En el document adjunt (en pdf) hi consta una taula en la qual hi ha la relació de documents elaborats per l'empresa consultora Centro de Observación y Teledetección Espacial, S.A.U (COTESA), corresponents a les tres fases en què s'han dividit els treballs:

  • Fase 1 (dividida en 14 anàlisis sectorials i els seus documents integrants),
  • Fase 2 (actualització del diagnòstic integrat del vigent Pla territorial),
  • Fase 3 (diagnòstic territorial propositiu)

En el següent document trobarà tota la documentació referida i prement sobre el respectiu codi CSV s'iniciarà la descàrrega del document en el seu navegador web.

Documentació Pla Territorial insular d'Eivissa

Tot seguit hi ha enllaçats els documents del Pla territorial d’Eivissa. Els documents es descarregaran en el vostre navegador clicant sobre l’enllaç.

Documentació

Cartografia

Instruccions Tècniques de la CIOTUPHA

Document marc per realitzar els catàlegs municipals de camins

Per encàrrec del Departament de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries, Ordenació Turística i Lluita contra l’Intrusisme, l'empresa Centmans Societat Cooperativa ha redactat un informe tècnic i jurídic que establirà el marc d'actuació per elaborar els catàlegs municipals de camins a Eivissa. En la seua redacció hi han participat especialistes en dret, geografia, topografia, història i etnologia local. Aquest document marc va ser ratificat al Consell d'Alcaldes celebrat el passat mes de novembre.

El seu objectiu principal és fomentar la realització dels catàlegs municipals de camins, per tal de donar resposta a la necessitat d'administrar l'extensa xarxa viària rural eivissenca i a l'obligació legal d'inventariar els béns públics municipals. Aquesta és una demanda reconeguda per tota classe d'actors socials i polítics.

Encara que els ajuntaments eivissencs realitzen notables esforços per millorar i mantenir en bon estat els camins de cada municipi, han de bregar amb reptes com ara la privatització d'algunes vies públiques, l'abandonament d'una part dels camins històrics o la necessitat de regulació de les activitats de lleure.

Un catàleg municipal de camins és un estudi informatiu que pretén contribuir a donar una resposta integral a la protecció i la gestió de la xarxa viària rural. Incideix fonamentalment en tres aspectes: la titularitat de les vies rurals, els seus valors patrimonials i el seu interès excursionista.

La metodologia proposada al Document marc, que serà comuna a tots els municipis, es fonamenta en l'atenció a les peculiaritats i al costum d'Eivissa, el treball amb informadors locals, l'estudi d'un ampli ventall de fonts documentals i l'ús de sistemes d'informació geogràfica.

Amb l’elaboració dels catàlegs municipals de camins públics s’actua per complir la legislació vigent, oferir seguretat jurídica, defensar el patrimoni comú, evitar conflictes, ordenar els usos viaris i millorar l’eficiència de l’administració. També representa una oportunitat per a la construcció col•lectiva d’un territori més equilibrat.
 

Documents
Ens trobareu a:

Consell Insular d'Eivissa

T:  Av. Espanya, 49 - 4ª Planta - Ala Sud

T: 971 19 55 43

T: 971 19 59 00 (Centralita) - EXT : 6543

T:  dep.territori@conselldeivissa.es