Noticias relacionadas

El Consell Insular d’Eivissa avança en la implantació a l’illa del projecte Barnahus per a l’atenció als infants víctimes d’abusos sexuals

El Consell Insular d’Eivissa avança en la implantació a l’illa del projecte Barnahus per a l’atenció als infants víctimes d’abusos sexuals

El president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, la consellera de Benestar Social, Carolina Escandell, i el director insular de Benestar Social, Santiago Marí, s’han reunit avui amb el fundador del model Barnahus i membre del Comité de Drets del Nen de les Nacions Unides, Bragi Gudbandsoon per conèixer, de primera mà, com avança la implementació del model Barnahus a Eivissa, per la que es ve treballant des de fa temps al Consell Insular.

Aquest model de servei d’atenció als infants víctimes d’abusos sexuals significarà evitar que la víctima hagi de desplaçar-se i repetir la seua història en múltiples ocasions per tal d’evitar la seua revictimització, atès que tots els serveis es troben baix un mateix sostre gràcies a la garantia de protocols de coordinació eficients i estàndards.

El departament de Benestar Social del Consell Insular d’Eivissa treballa, juntament amb l’organització no governamental Save the Children, en l’adaptació i implantació a l’illa del model Barnahus d’atenció als infants víctimes d’abusos sexuals. Es tracta d’un sistema d’atenció integral a aquests infants que va sorgir als Estats Units i als països nòrdics (Barnahus vol dir ‘casa dels infants’ en islandès) i que actualment està present a la majoria dels països europeus. L’objectiu d’aquest model d’atenció és evitar al menor haver de desplaçar-se als diferents serveis implicats en l’estudi del seu cas i coordinar, al mateix espai, tots aquests serveis perquè el menor només hagi de fer una declaració i reduir així el patiment que suposa reviure la història.

D’aquesta manera, a una casa adaptada per oferir un entorn segur i amable al menor, es traslladen tots els professionals encarregats en l’avaluació i en prendre-li declaració, reduint el seu nivell d’estrès i ansietat al llarg del procés, el que facilita que el menor ofereixi un relat complet i òptim de la seua experiència, afavorint el treball dels serveis implicats així com el seu procés de recuperació.

El fundador del model Barnahus i membre del Comité de Drets del Nen de les Nacions Unides, Bragi Gudbandsoon també ha participat a la Comissió Interdisciplinar de Menors del Consell d’Eivissa que s’ha celebrat al recinte firal de FECOEV formada per personal del Consell d’Eivissa dels serveis de Menors i de Oficina de la Dona, Serveis Socials dels ajuntaments, personal de Jutsícia, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Policies Locals, Educació i entitats socials. A més, s’han convidat 58 persones de diferents entitats i centres educatius atesa la importància dels ponents d’aquesta trobada. També ha estat present la tècnica de Save the Children, Emilie Rivas, qui ha participat en la implantació d’aquest model a Catalunya, Euskadi o Comunitat Valenciana, entre d’altres.

La consellera de Benestar Social ha agraït a tots els participants la seua implicació en la implantació d’un servei “que consideram fonamental per una atenció que redueixi el patiment d’aquests menors”.